Sebo Uithol en Zsuzsika Sjoerds in De Podcast Psycholoog over kritisch denken
Hoe blijven wij kritisch kijken én denken? Daarover vertellen neurowetenschapper Sebo Uithol en neuropsycholoog Zsuzsika Sjoerds in De Podcast Psycholoog.
'Wanneer het nacht is, is het donker buiten. Het is donker buiten, dus het is nacht.' Het klinkt logisch, maar is logisch gezien niet correct. We accepteren deze uitspraak vaak omdat het intuïtief juist lijkt. Dit is een klassiek voorbeeld van een redeneerfout, zoals legt Sebo uit.
Kritisch denken verbeteren
Gelukkig hebben we de mogelijkheid om ons kritisch denkvermogen te verbeteren. Sebo en Zsuzsika delen drie vragen met ons die we kunnen stellen bij een uitspraak om te beoordelen of het argument logisch is:
- Wat zijn de bronnen van het argument?
- Wat is de redering van het argument, en klopt deze?
- Zijn er mogelijke biases bij de spreker, of juist bij jezelf?
Veel voorkomende argumentatiefouten
Sebo en Zsuzsika leren ons ook over veelvoorkomende argumentatiefouten, zodat we deze kunnen herkennen in bijvoorbeeld politieke discussies, maar ook tijdens het familiediner. Een voorbeeld hiervan is het 'valse dilemma', waarbij twee alternatieven worden voorgesteld als de enige twee mogelijke opties, terwijl er in werkelijkheid nog tal van andere mogelijkheden zijn. Daarnaast is er ook de 'ad hominem'-fout, waarbij niet wordt ingegaan op het argument zelf, maar op de persoon die het argument naar voren brengt.
Dit zijn slechts twee voorbeelden van veelvoorkomende argumentatiefouten; in de aflevering worden er nog meer behandeld!
In een tijd van AI, fake news en een gepolariseerd politiek klimaat is het niet altijd makkelijk om een mening van een feit te onderscheiden. Voor je het weet, val je voor een retorische truc of een onjuiste gezondheidsclaim. Hoe zorg je dat je kritisch blijft kijken én denken naar jezelf en de buitenwereld Beluister Zsuzsika Sjoerds en Sebo Uithol: De Podcast Psycholoog - Kritisch denken