Universiteit Leiden

nl en

Academia in Motion: een revolutie van cultuurverandering start bij FSW

Erkennen en waarderen. Open science. Deze onderwerpen staan steeds meer in de spotlight. Wie werken er aan deze thema's binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) Welke stappen zetten we al en wat moeten we nog doen? Deze vragen stonden centraal tijdens een launch event op 23 april voor het nieuwe FSW Academia in Motion team.

Academia in Motion (AiM) is een universiteitsbreed programma. Het wil een cultuurverandering teweegbrengen naar een meer open academische gemeenschap waar kwaliteit boven kwantiteit gaat, waar wetenschap en maatschappij nauw met elkaar verbonden zijn en waar we ieders bijdrage aan onze gezamenlijke doelen erkennen en waarderen. Facultaire teams vormen een belangrijk onderdeel van AiM. Elk facultair team kan beslissen welke activiteiten het meest relevant zijn voor hun eigen behoeften en context. 

De aanpak binnen FSW

Hanneke Hulst coördineert het FAiM-team voor FSW. Samen met decaan Sarah de Rijcke legde ze uit dat de voornaamste taak van het team het bepalen van prioriteiten is. "Wat willen we als eerste doen en wat is het laaghangende fruit," zei Hulst tegen de 80 FSW onderzoekers en docenten, promovendi en ondersteunend personeel die aanwezig waren bij de kick-off. 

De Rijcke voegde eraan toe: "Er zullen uitdagingen zijn. Eén uitdaging is om zo inclusief mogelijk te zijn. Een andere is dat de organisatie bereid moet zijn om hier de tijd voor te nemen en te accepteren dat verandering soms wat langzaam gaat. Maar de leiding van de faculteit en de instituten willen allemaal deze kant op. Nu moeten we nadenken over hoe we dit collectief kunnen doen, gebruikmakend van de expertise van onze onderzoekers, docenten en professioneel ondersteunend personeel." 

Prioriteiten en kansen

Na het horen over AiM en huidige good practices binnen de faculteit — de ontwikkeling van een interdisciplinair bachelorprogramma, een academisch bordspel en het werk van de Open Science Community Leiden — gingen de deelnemers in groepen uiteen om te discussiëren over antwoorden op twee vragen. Wat zou de FAiM groep de komende jaren prioriteit moeten geven, en welke eenvoudige acties kunnen direct worden uitgevoerd? Suggesties om vanaf morgen te implementeren zijn (onder andere): 

  1. Geef open access prioriteit. Als individuele academicus kan je ervoor kiezen om alleen te beoordelen en publiceren in diamond (volledig open access) en green open access tijdschriften. Dit vergroot de toegankelijkheid en impact van je onderzoek. 

  1. Ga verder dan het opsommen van prestaties. We kunnen een cultuur van open dialoog bevorderen door collega's te vragen "waar ben je trots op?". Zo voegen we diepte toe en vieren de echte waarde van alle bijdragen aan ons werk, van alle teamleden.    

  1. Goede praktijken delen. Laten we de best practices van onze faculteit delen, zodat we allemaal van elkaar kunnen leren!

Volgende stappen

De volgende stap voor de FAiM is om alle feedback die tijdens het lanceringsevenement is gedeeld - de kansen en uitdagingen - te gebruiken en een plan te maken om hier binnen FSW aan te werken.  

Je kunt nog steeds je ideeën toevoegen! Stuur een e-mail naar h.e.hulst@fsw.leidenuniv.nl met suggesties voor verbetering of samenwerking. We staan altijd open voor jouw feedback en kijken ernaar uit om samen te werken om erkennen en waarderen, en open science, binnen FSW naar een hoger niveau te tillen!   

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Academia in Motion?

Meld je aan voor de AiM nieuwsbrief!

Welke inzichten namen deelnemers mee van het launch event?

Lotte van Dillen, Universitair hoofddocent

‘Ik vond het belangrijk om hier te zijn omdat ik graag meehelp richting te geven aan deze beweging. Het is interessant om na te denken wat andere kwaliteitsindicatoren kunnen zijn voor onderzoek, naast de klassieke metrics, en hoe we leiderschap beter kunnen borgen in ons instituut – dat mensen daar de ruimte en ontwikkelmogelijkheden voor krijgen.   
 
Vandaag vond ik het leuk om te horen hoe een interdisciplinaire bachelor tot stand is gekomen: hoe veel tijd het heeft gekost en vooral hoe belangrijk het is dat dat meerwerk ook gezien wordt. Het is niet erg dat je dat niet in één keer goed hebt staan. Je mag ook fouten maken. Dat is een heel belangrijke boodschap in deze beweging, trial-and-error met een positieve outlook. Ook ging ik in gesprek met collega's over hoe we bredere carrière paden kunnen creëren. Ik geloof heel erg in jobcrafting. Ik heb niet zoveel met het traditionele functiehuis. We kunnen hier best veel meer out-of-the-box over nadenken.’ 

Nina Krupljanin, PhD candidate

‘Cultuurverandering is een heel belangrijk onderwerp. Tegelijkertijd weet ik niet veel over Academia in Motion, dus ik wilde echt komen kijken waar het over gaat en welke kant we op gaan als universiteit. Vooral voor beginnende onderzoekers denk ik dat het belangrijk is om academia vorm te geven.  

Op het evenement leerde ik dat Academia in Motion gaat over het veranderen van de universiteit om eerlijker te zijn en meer kansen te geven aan iedereen, om te veranderen op een manier die beter is voor werknemers en de maatschappij. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen er aanwezig waren en om dit onderwerp gaven. Het feit dat er zoveel mensen bij de kick-off waren is, denk ik, tekenend voor de spirit op de universiteit.’ 

Steven van Wijk, Cultuurmakelaar

‘Binnen mijn nieuwe functie als Cultuurmakelaar voor de FSW ga ik werken aan het aanjagen van een aantal verschillende thema's zoals leiderschap, sociale veiligheid, welzijn, erkennen en waarderen en interdisciplinariteit. Een van mijn eerste stappen is om te inventariseren hoe dit facultaire Academia in Motion team en een cultuurprogramma hand-in-hand aan diezelfde kernwaardes kunnen werken, en wat we verder aan projecten kunnen opzetten op basis van wat medewerkers nodig hebben.  

Ik vond het gaaf om tijdens de sessie te horen wat medewerkers vanuit verschillende hoeken in de faculteit belangrijk vonden en meer te leren over de good practices die al aanwezig zijn binnen de faculteit. Mijn wens is dat iedereen, wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel, zich geroepen voelt om bij dit soort activiteiten aanwezig te zijn. Het is een geweldige manier om jouw stem te laten horen voor de bepaling van de richting van de faculteit betreffende de eerdergenoemde thema’s.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.