Kaartje leggen? Zo krijg je meer inzicht in jouw eigen leiderschap
Voor het oplossen van complexe vraagstukken, waar we nu als mens én als organisatie voor staan, is leiderschap nodig: en dan niet alleen van leidinggevenden, maar van iedereen. Om inzicht in te krijgen in jouw eigen leiderschap, kun je gebruik maken van de kaartenset en animatie die hiervoor ontwikkeld zijn.
Leiderschap is niet alleen iets van leidinggevenden; het is van iedereen. Je maakt deel uit van bijvoorbeeld een team of groep, daarbinnen werk je samen met anderen. Sta je er wel eens bij stil wat het effect van je gedrag is op anderen? Heb je inzicht in je talenten, hoe je die benut en pak je regie over je ontwikkeling? Wat breng jij mee in samenwerking met anderen? Het leiderschapsmodel helpt om dat inzicht te verkrijgen. Zo geven we samen vorm aan een veilige en stimulerende omgeving, in lijn met onze kernwaarden.
Ontdek je eigen leiderschap met de kaartenset
Het leiderschapsmodel is ontwikkeld met input van het College van Bestuur, in nauwe samenwerking met de stuurgroep Leiderschap en verschillende vertegenwoordigers vanuit de organisatie. Het model is tijdens de strategische conferentie van 2022 geïntroduceerd. Het geeft ons gemeenschappelijke taal over gedrag dat past bij onze kernwaarden verbindend, vernieuwend, verantwoordelijk en vrij.
Het model gaat uit van vier leiderschapscompetenties: connectie maken, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en grenzen verleggen. Dit model is vertaald in een kaartenset.
Wil jij de kaartenset over Leiderschap ook zelf eens gebruiken? Vraag dan een setje aan via je leidinggevende of HR-adviseur. In onderstaande animatie staat uitgelegd hoe je de kaarten kunt gebruiken.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofEen eerlijk gesprek over leiderschap: ‘In het begin voelde dat best onwennig’
Bij het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) is onlangs een nieuw bestuur aangetreden. Om elkaar beter te leren kennen en gezamenlijke plannen te maken, namen de kersverse bestuursleden deel aan een kick-off dag. Wetenschappelijk directeur en hoogleraar Ludo Waltman vertelt hoe zij het leiderschapsmodel hierbij hebben gebruikt.
‘Als collega’s bij CWTS kennen we elkaar al geruime tijd, maar we hebben niet eerder op bestuurlijk niveau met elkaar samengewerkt. Tijdens de kick-off dag hebben we gebruik gemaakt van het leiderschapsmodel om te reflecteren op onze leiderschapscompetenties. Ieder van ons had een verzameling kaarten met op iedere kaart een van de competenties die in het leiderschapsmodel worden onderscheiden. We gebruikten deze kaarten om in gesprek te gaan over onze sterke en minder sterke competenties. We kozen ieder drie competenties uit die we als sterktes van onszelf zien en ook drie competenties die we graag verder zouden willen ontwikkelen.
Hoewel het in het begin een beetje onwennig aanvoelde, kwamen we op deze manier al snel tot een diep en oprecht gesprek over onze sterke en minder sterke vaardigheden. Ook konden we zien hoe we elkaar met onze verschillende vaardigheden kunnen aanvullen en versterken. Zonder twijfel gaat dit gesprek ons helpen om als bestuur beter te functioneren en om ons instituut zo goed mogelijk te leiden!’