Engelstalige versie podcast ‘Schandaal en controverse in de Russische literatuur’ gelanceerd
Na het succes van de Nederlandstalige versie, is podcast Schandaal en controverse in de Russische literatuur vanaf nu ook in het Engels beschikbaar. Universitair hoofddocent Otto Boele loodst de luisteraar ook in deze versie door acht beruchte teksten.
Onder de vele emoties die de Russische literatuur de afgelopen 200 jaar heeft losgemaakt, is de triade van verontwaardiging, ongeloof en morele paniek een bijzonder hardnekkig fenomeen. Literaire critici, staatsautoriteiten en zelfs onthutste lezers hebben regelmatig hun obsessie getoond met de veronderstelde impact van romans en andere ideologisch geladen literatuur op de morele toestand van de samenleving.
Boele:'De boeken die ik bespreek zijn niet per se literaire meesterwerken, het kunnen zelfs heel middelmatige romans zijn, maar ze waren relevant in die tijd, razend populair en, het belangrijkste: controversieel.'
Om dit schandalige aspect van de Russische literatuur te belichten, onderzoekt Otto Boele, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, acht beruchte teksten, met bijzondere aandacht voor de commotie die ze veroorzaakten.
Geen voorkennis vereist
Luisteraars hoeven geen voorkennis van Russische literatuur te hebben en worden geïntroduceerd in een verscheidenheid aan actuele onderwerpen, variërend van Ruslands dubbelzinnige relatie met het Westen en socialistisch utopisme, tot seksuele moraal, Sovjet-jongerencultuur en politieke dissidentie in het hedendaagse Rusland. Al met al biedt de podcastserie een frisse kijk op de geschiedenis van de Russische literatuur, waarbij de voor de hand liggende meesterwerken grotendeels worden genegeerd en de aandacht vooral uitgaat naar “slechte”, maar onmiskenbaar invloedrijke romans.
Luister de afleveringen
Links naar de Engelstalige afleveringen van 'Schandaal & controverse in de Russische literatuur'.
Introduction by Otto Boele and Kay Mastenbroek.
- Russia gave nothing to the World
“Philosophical Letters Addressed to a Lady” by Pyotr Chaadaev (1829-1836). - The worst novel ever written
“What Is to Be Done?” by Nikolai Chernyshevsky (1863). - Thou shalt not copulate
“The Kreutzer Sonata” by Lev Tolstoy (1890). - A pornographic novel of ideas
“Sanin” by Mikhail Artsybashev (1907). - Remorse of a terrorist
“The Pale Horse” by Boris Savinkov (1909). - Four little brats in Tallinn
“A Ticket to the Stars” by Vasilii Aksyonov (1961). - A very dark novel
“The Sad Detective” by Viktor Astafiev (1986). - Farewell Europe
“The Big Green Tent” by Lyudmila Ulitskaya (2011)
Otto Boele: 'Een podcast voor iedereen die geïnteresseerd is in Rusland en graag wil begrijpen hoe literatuur de ontwikkeling van dit enorme land in de afgelopen 200 jaar heeft weerspiegeld en gevormd.'