Waarom heb je altijd plek voor een toetje?
In De Kookshow onderzoekt Universiteit Van Nederland de wetenschappelijke wereld achter voedsel. Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten altijd nog ruimte hebt voor een toetje? Onder andere de Leidse historicus Kim Beerden geeft antwoord.
Aflevering 1: Waarom je chips proeft met je oren
Als jouw favoriete chips niet zo lekker kraakt, zullen je hersenen die chips automatisch als veel minder vers beoordelen. Ook al heb je de zak nog maar nét opengemaakt: zonder kraak, geen smaak. Wanneer begonnen mensen met het bakken van eten?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofAflevering 2: Waarom vinden we bacteriën en schimmels zo lekker?
Een haring met zure bom, een biertje, een kaasje ernaast… Heel lekker allemaal zo op de borrelplank, maar heb je je ooit gerealiseerd dat dit allerlei rottende producten zijn die je in je mond stopt? Deze aflevering duikt in de culinaire wereld van verrot eten. Want hoe kan het dat we bacteriën en schimmels zo lekker vinden? En wanneer zijn mensen begonnen met fermenteren?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofAflevering 3: Waarom heb je altijd plek voor een toetje?
Het is vast herkenbaar: je hebt net avond gegeten en je zit bomvol. Maar als iemand vraagt of je nog een toetje lust...? Ja, dan kan die er altijd nog wel bij. Hoe kan dat toch? Heb je een aparte plek voor die laatste lekkernij? Een soort toetjesmaag? En aten wij mensen altijd al toetjes?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofBanner: Pexels