Universiteit Leiden

nl en

Wanneer begonnen mensen met het bakken van eten?

In De Kookshow onderzoekt Universiteit Van Nederland de wetenschappelijke wereld achter voedsel. Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten altijd nog ruimte hebt voor een toetje? Onder andere de Leidse historicus Kim Beerden geeft antwoord.

Aflevering 1: Waarom je chips proeft met je oren

Als jouw favoriete chips niet zo lekker kraakt, zullen je hersenen die chips automatisch als veel minder vers beoordelen. Ook al heb je de zak nog maar nét opengemaakt: zonder kraak, geen smaak. Wanneer begonnen mensen met het bakken van eten?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Aflevering 2: Waarom vinden we bacteriën en schimmels zo lekker?

Een haring met zure bom, een biertje, een kaasje ernaast… Heel lekker allemaal zo op de borrelplank, maar heb je je ooit gerealiseerd dat dit allerlei rottende producten zijn die je in je mond stopt? Deze aflevering duikt in de culinaire wereld van verrot eten. Want hoe kan het dat we bacteriën en schimmels zo lekker vinden? En wanneer zijn mensen begonnen met fermenteren?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Banner: Pexels

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.