Universiteit Leiden

nl en

Erkennen & Waarderen: veel steun voor landelijke ambities aan de Universiteit Leiden

De ambities uit het landelijke programma Erkennen & Waarderen worden breed gedragen door wetenschappers van de Universiteit Leiden. Dit is een van de uitkomsten van de eerste cultuurbarometer die begin 2024 is uitgevoerd.

Het landelijke programma Erkennen en Waarderen is in 2020 gelanceerd door een groep Nederlandse universiteiten, universitair medische centra, onderzoeksinstituten en onderzoeksfinanciers. Het doel is om toe te werken naar een nieuwe balans in het erkennen en waarderen van wetenschappelijk werk. Om de vooruitgang tot nu toe te meten, werd eerder dit jaar binnen 26 instellingen een vragenlijst uitgezet. 

Iets meer dan de helft van de respondenten van de Universiteit Leiden (53,1%) zegt ‘grotendeels’ of ‘volledig’ bekend te zijn met het Erkennen & Waarderen programma. Op landelijk niveau ligt dat percentage lager (39%) en zijn vooral hoogleraren op de hoogte – terwijl van de deelnemende promovendi meer dan de helft het programma nog helemaal niet kent. 

Behalve dat E&W steeds meer bekendheid krijgt aan de universiteit, gaf ook tachtig tot negentig procent van de Leidse respondenten aan het (helemaal) eens te zijn met de doelen van het landelijke programma. Deze doelen zijn onder andere het creëren van meer diversiteit in academische carrièrepaden en profielen; een sterkere focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit bij het beoordelen van academische prestaties; en een betere balans bij beoordelingen, waarbij zowel de individuele als de teamprestaties worden meegewogen. 

‘Leidse deelnemers zijn voorstander van Open Science en hechten waarde aan het stimuleren van goed academisch leiderschap op alle niveaus’

Het programma Academia in Motion combineert Erkennen & Waarderen doelbewust met Open Science. De Leidse deelnemers aan het onderzoek steunen deze transparante en betrokken manier van werken: tachtig procent is (sterk) voorstander van Open Science. Ook hechten zij waarde aan het stimuleren van goed academisch leiderschap op alle niveaus

Positieve verwachtingen 

Ruim de helft van de respondenten van de Universiteit Leiden verwacht dat door het landelijke programma de kwaliteit van hun werk breder dan voorheen wordt gewaardeerd. Ook verwachten zij meer mogelijkheden dan voorheen om fundamentele keuzes te maken die passen bij hun voorkeuren, talenten en levensfase.  

Bijna de helft (45%) verwacht ook (veel) meer werkplezier. En 44,4% verwacht (veel) minder werkgerelateerde frustraties en irritaties (gelijk aan het landelijke niveau). 

Zorgen 

Onder de respondenten van de Universiteit Leiden zijn twee grote zorgen. Ten eerste dat de ambities van het landelijke programma Erkennen & Waarderen niet zullen worden gehaald (59,4% was het daar (zeer) mee eens, tegenover 56% landelijk), En ten tweede dat hun profiel (gebaseerd op hoe zij de domeinen onderzoek, onderwijs, impact, leiderschap en patiëntenzorg combineren in hun werk) minder gewaardeerd en erkend zou worden dan andere profieltypen (48,3% was hier (zeer) mee eens, tegenover 44% landelijk). 

‘Een zorg is dat de ambities van het landelijke programma niet zullen worden gehaald'

De landelijke resultaten tonen aan dat met name UHD’s, onderzoekers en docenten zich vaker dan andere functiegroepen zorgen maken over de gevolgen van het programma Erkennen & Waarderen op hun eigen carrière - bijvoorbeeld dat overstappen naar een andere instelling wordt belemmerd.  

Profiel Leidse respondenten 

De enquête stond open voor het volledige wetenschappelijk personeel, via de website van de universiteit, via nieuwsbrieven en via wetenschappelijk directeuren. Ongeveer 240 wetenschappers van de Universiteit Leiden deden mee aan het onderzoek, waaronder universitair docenten (43%), hoogleraren (16%), universitair hoofddocenten (15%) en promovendi (10%). Driekwart van de respondenten heeft de Nederlandse nationaliteit.  

Ook wetenschappers van het LUMC vulden de enquête in. Deze resultaten zijn te vinden op het intranet van het LUMC. 

Meer weten? 

In dit Erkennen en Waarderen e-magazine lees je meer over de landelijke resultaten van de cultuurbarometer. Op de universitaire website vind je meer informatie over het Leidse programma, Academia in Motion (AiM).  
 
Met AiM willen we een betere balans creëren tussen onderwijs en onderzoek. Ook gaan we op zoek naar nieuwe manieren om onze medewerkers te erkennen en te waarderen, en om Open Science, samenwerking, welzijn en leiderschap centraal te stellen in ons werk.  

Heb je vragen over Academia in Motion, of een goed idee dat je wilt delen? Mail dan naar academiainmotion@bb.leidenuniv.nl

Banner: Monique Shaw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.