Universiteit Leiden

nl en

Leidse onderzoekers voorspellen succes van verkopers op darkweb-marktplaatsen

Onderzoekers van Universiteit Leiden ontwikkelden een methode waarmee ze voorspellen welke verkopers op illegale online marktplaatsen succesvol zijn. Dit kan de politie helpen bij het opsporen van grote spelers op het darkweb, het verborgen gedeelte van het internet.

Op illegale online marktplaatsen worden op grote schaal drugs, wapens, gehackte persoonsgegevens en kinderporno verhandeld. Deze websites, ook wel cryptomarkten genoemd, bevinden zich op het darkweb en zijn dus niet te bezoeken met normale internetbrowsers of via zoekmachines. Gebruikers zijn anoniem en transacties vinden plaats met cryptovaluta zoals bitcoin. Opsporingsdiensten staan voor de uitdaging om in enorme hoeveelheden data te speuren naar de grote spelers binnen deze verborgen digitale omgeving.

Succes voorspellen

Promovendus Hanjo Boekhout, hoogleraar Frank Takes en hoogleraar Arjan Blokland ontwikkelden als onderdeel van een project gefinancierd door Politie en Wetenschap een methode om te voorspellen welke gebruikers succesvolle verkopers worden. Naast het gedeelte van de marktplaats waar spullen verkocht worden, is er ook een forum-gedeelte waar gebruikers en verkopers discussies kunnen voeren. Door communicatiepatronen in dit forum te analyseren, lukte het om de belangrijke spelers in het netwerk te identificeren. Het onderzoek werd uitgevoerd met gegevens van Evolution, in 2014 een van de populairste darkweb-markten.

Twee factoren bleken goede voorspellers van succes als verkoper: topic engagement en betweenness centrality. Topic engagement is hoe vaak anderen reageerden op forumonderwerpen die een gebruiker startte. Betweenness centrality geeft aan hoe vaak een gebruiker de verbinding is tussen andere gebruikers in het communicatienetwerk.

‘Vooral de topic engagement bleek een sterke voorspeller. Gebruikers die veel reacties kregen op hun forumonderwerpen, bleken vaak succesvolle verkopers te zijn’, vertelt Boekhout. De betweenness centrality hielp bij het identificeren van belangrijke spelers die minder actief waren op het forum. ‘Sommige verkopers posten misschien minder vaak, maar als ze dat doen, verbinden ze wel verschillende delen van het netwerk,’ aldus Boekhout.

Opsporingsdiensten helpen

De methode kan opsporingsdiensten helpen bij het prioriteren in hun onderzoeken. ‘Deze markten zijn zo groot dat de politie keuzes moet maken,’ zegt Blokland. ‘Onze methode kan helpen bij het identificeren van opkomende verkopers voordat ze echt groot worden.’ De onderzoekers hopen dat hun onderzoek breder bekend wordt bij opsporingsdiensten. Wetenschappers bij de politie kunnen de methode verder ontwikkelen en uitproberen bij onderzoek naar andere darkweb-marktplaatsen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Lees het artikel ‘Early warning signals for predicting cryptomarket vendor success using dark net forum networks’.

Tekst: Tom Janssen
Bannerfoto: Istock

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.