Universiteit Leiden

nl en

Alumni ervaren inspiratie en gezelligheid tijdens Leiden Revisited

Oud-studenten gingen op 30 augustus weer de collegezalen in om hun vaste plekje op de banken op te zoeken tijdens Leiden Revisited. Bezoekers konden genieten van inspirerende lezingen, maar ook van een gezellige borrel, buffet, en livemuziek.

Voordat het event vrijdagmiddag begon druppelden de eerste bezoekers al binnen in het (voor hun bekende) Kamerlingh Onnes Gebouw. Een plek waar veel van hen les hebben gehad, gestudeerd hebben voor tentamens, en vrienden hebben gemaakt. Nu zijn ze terug om opnieuw te leren en te socialiseren, met een programma vol interessante lezingen, maar ook genoeg mogelijkheden om bij te kletsen en nieuwe, gelijkgezinde mensen te ontmoeten.  

Na een welkomstwoord van decaan Suzan Stoter gaf strafrechtspecialist Robert Malewicz. Malewicz een keynote-lezing. Hij heeft als universitair docent lesgegeven aan de Universiteit Leiden, maar staat met name bekend om zijn rol in de verdediging van Willem Holleeder in de zaak Vandros. Deze keynote was niet alleen inhoudelijk interessant, legde ook de focus op het leven buiten de rechtszaal: ‘Het is belangrijk om je werk niet te laten bepalen wie je bent of om je daardoor verheven te voelen. Mijn zoontje stelde zich op verjaardagen voor als 'de zoon van Robert Malewicz, de advocaat van Holleeder'. Maar uiteindelijk ben ik vooral gewoon zijn vader, en dat staat los van mijn werk’, aldus Robert Malewicz. 

Robert Malewicz gaf een keynote over zijn ervaringen als strafrechtspecialist.

In de deelsessies kon vervolgens de verdieping opgezocht worden. Zo gaf hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap Afshin Ellian een lezing over de weerbare democratische rechtsstaat. Hij diende in april een position paper over dit onderwerp in bij de Tweede Kamer, samen met Jorieke Manenschijn. Universitair docent Arnaud Booij gaf een lezing over mediation en Harvard-onderhandelingen.  

Veel van de onderwerpen waren uitermate actueel, bijvoorbeeld de lezing van Remco van der Horst over de energietransitie en Gerrit Jan Zwenne over social media en gegevensbescherming. Ook kunstmatige intelligentie werd behandeld: hoogleraar Dirk Visser en promovendus Michiel Smit verzorgden een sessie over auteursrecht en AI. Voor veel bezoekers waren de sprekers een grote reden om te komen. Zo ook alumnus Willem den Hertog: ‘Ik ben een vaste gast bij Leiden Revisited en elk jaar kom ik speciaal voor de lezing van Dirk Visser omdat ik hem steengoed vind. Dit jaar was geen uitzondering; de sfeer was top en Dirk's sessie was weer fantastisch!’ 

Tenslotte konden alumni tijdens een borrelbekende gezichten opzoeken: ‘Wij komen elk jaar met z'n drieën naar Leiden Revisited en maken er echt een gezellig dagje uit van. Het leuke is dat je altijd weer mensen tegenkomt die je via via kent, en dan sta je al snel even bij te kletsen!’. Daarnaast is het ook een kans voor alumni om hun netwerk juist uit te breiden, en nieuwe mensen te leren kennen. 

Wil jij er de volgende keer ook bij zijn? Mis het dan niet door je in te schrijven voor onze alumni-nieuwsbrief of door ons te volgen op LinkedIn.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.