Universiteit Leiden

nl en

ERC startsubsidie voor onderzoek naar diversiteit in outdoor recreatie

In Europa zijn mensen uit minderheidsgemeenschappen vaak minder betrokken bij buitenactiviteiten zoals wandelen en kamperen. Identiteitsgebonden groepen zijn hun plaats in deze ruimten echter aan het opeisen en betwisten het gevoel dat ze niet bij het buitenleven horen. Met een ERC-subsidie zal antropoloog Jasmijn Rana onderzoeken hoe deze bewegingen het gebrek aan diversiteit aanpakken en hoe etno-raciale ongelijkheden worden ervaren en bestreden in de Europese buitengebieden.

Het is bekend dat tijd doorbrengen in de buitenlucht goed is voor de gezondheid en het welzijn, maar niet iedereen doet evenveel aan buitenactiviteiten. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door Europese instellingen. Hoewel er op veel gebieden veel aandacht is voor 'diversiteit, gelijkheid en inclusie', is er pas sinds kort aandacht voor ongelijkheid in buitenrecreatie.

Het gebrek aan etnische diversiteit in buitenruimtes wijst op een dieper, minder zichtbaar probleem dat verder gaat dan alleen deelname of toegang. “Etnische ongelijkheden zijn met de tijd diep verankerd geraakt in onze manier van denken en ervaren,” legt Rana uit. “Er is dringend behoefte aan onderzoek naar de sociaal-culturele aspecten van buitenrecreatie in Europa om beter te begrijpen hoe deze ongelijkheden tot uiting komen.”

Identiteiten gevormd door lichamen en sociale labels

Het onderzoeksproject "Diversity Outdoors: Embodied Ethnoracial Inequalities and Outdoor Recreation in Europe" zal onderzoeken hoe identiteiten worden gevormd door zowel fysieke ervaringen als maatschappelijke labels, met de nadruk op sport en recreatie. Rana heeft eerder onderzoek gedaan naar identiteitsvorming in vrouwen kickboksscholen en richtte zich daarna op lichaamsbeweging in openbare ruimtes. Bij de Berkeley observeerde ze hoe activistische groepen hun identiteit gebruiken om openluchtrecreatie vorm te geven en hoe ze tegelijkertijd transnationale banden onderhouden met vergelijkbare groepen in heel Europa.

Eerste etnografische studie naar sociaal-culturele diversiteit in de Europese openluchtrecreatie

Het onderzoek zal ons meer inzicht geven in hoe diversiteit zich ontwikkelt in buitenrecreatie en hoe raciale ervaringen fysiek worden beleefd. “Dit project kan laten zien hoe racialisering in heel Europa op zeer persoonlijke en fysieke manieren wordt ervaren, iets wat vaak wordt over het hoofd gezien,” zegt Rana. “Het wordt de eerste etnografische studie naar sociaal-culturele diversiteit in de Europese buitenrecreatie en kan bijdragen aan het ontwikkelen van rechtvaardiger beleidsmaatregelen en praktijken.”

Een project op meerdere locaties en op meerdere schaalniveaus

Dit project zal een vergelijkend etnografisch onderzoek doen naar hoe etniciteit wordt beleefd in buitenrecreatie in West-Europa, met een focus op zintuiglijke ervaringen. Het onderzoek zal een multi-sited en multi-scalar benadering gebruiken, waarbij de lokale, nationale en transnationale aspecten van diversiteit in buitenruimtes worden geanalyseerd. Het zal drie landen vergelijken waar identiteitsgebonden buitensportgroepen in opkomst zijn: Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het project

Dit vijfjarige onderzoeksproject start in januari 2025. Als hoofdonderzoeker zal Jasmijn Rana het project leiden en het transnationale onderzoeksonderdeel uitvoeren. Twee promovendi, die in september 2025 worden aangenomen, gaan etnografische casestudies uitvoeren in heel Europa. Het project zal ook betaalde onderzoeksmogelijkheden creëren voor masterstudenten in culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.

Contact voor meer informatie

Buitengroepen, activisten, organisaties en toekomstige MSc- of PhD-studenten die geïnteresseerd zijn in samenwerking, kunnen contact opnemen met Jasmijn Rana voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.