Universiteit Leiden

nl en

‘Meepraten over een cultuurverandering doe je samen’

Alleen samen kunnen we de faculteitscultuur verbeteren, zeggen onder meer FGGA-decaan Koen Caminada en hoofd HR Monique Jongman. Zij geven in een gesprek aan hoe belangrijk zij het vinden dat iedereen zich aanmeldt voor de FGGA-dialoogsessies.

‘Wij geven echt om de faculteit en de mensen die hier werken, juist daarom zou iedereen aanwezig moeten zijn bij deze dialoogsessies. Ook wanneer het goed gaat of wanneer je hier sceptisch tegenover staat’ , benadrukken Koen Caminada, Monique Jongman en Hanne Cuyckens, universitair docent bij LUC en ISGA-onderzoeker Sophie Vériter.

Op het gebied van sociale en psychologische veiligheid maar ook op het gebied van werk- en privébalans en D&I is verbetering nodig, zo bleek uit een personeelsmonitor in 2022. Al jaren wordt er binnen FGGA gewerkt aan deze thema’s. Inmiddels is de hulp van het bureau Downside Up dat gespecialiseerd is in cultuurverandering ingeroepen en is er een traject opgestart.

Sophie Vériter houdt zich al langer bezig met inclusiviteitsthema’s die binnen ISGA spelen. Ze is blij met de aanpak voor deze cultuurverandering. ‘Dat dit voor de hele faculteit zo wordt uitgedragen met een professioneel onafhankelijk bureau laat zien hoe belangrijk we dit vinden. Alleen al deze aanpak geeft mij het gevoel dat we gezien worden als medewerkers.’

Iedere medewerker van FGGA heeft een uitnodiging ontvangen voor een dialoogsessie. Deze sessies worden gehouden binnen alle onderdelen van FGGA. Een initiatief wat op facultair niveau gedragen wordt maar waarbij we nu in kleinere groepen in gesprek gaan met elkaar. Vanuit hier worden er interventies op maat gemaakt, de sessies zijn dus een aftrap hiervan.

‘Op verschillende niveaus spelen andere zaken’

De eerste sessies vonden voor de zomer plaats in de verschillende management teams. ‘Binnen LUC werd deze sessie zo positief ontvangen, dat we gevraagd hebben om een extra sessie voor het middenmanagement. Hierna volgt een sessie voor het gehele instituut. Juist omdat dit voor iedere laag van de organisatie zo belangrijk is en er op verschillende niveaus andere zaken spelen’, vertelt Hanne enthousiast. ‘Binnen onze sessie kregen we meteen wat tools waarmee we aan de slag konden, ik merk dat ik daar nu al profijt van heb.’

‘Dit is niet iets wat we als bestuur alleen kunnen aanpakken, hier is iedereen gezamenlijk verantwoordelijk voor’

Puzzelstukjes

‘Maar men moet niet denken dat dit een statisch programma is of dat het een probleem is wat we met één sessie oplossen. Het zijn puzzelstukjes waarmee we een stap hopen te zetten richting een betere werkcultuur‘, vult Monique hierop aan.

Wanneer alle sessies zijn geweest worden alle uitkomsten verzameld en wordt er een advies gevormd voor het vervolg. ‘Dit is natuurlijk geen uniform advies voor de gehele faculteit, wat er bij wetenschappers speelt is mogelijk iets anders dan bij het ondersteunden personeel. Dit is iets dat we niet als bestuur alleen kunnen aanpakken, hier is iedereen gemeenschappelijk verantwoordelijk voor. Deze sessies zijn niet vrijblijvend om bij te wonen’, benadrukt Koen.

Tekst: Eveline van Boxel

 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen hebben, dan kan dit via together@fgga.leidenuniv.nl maar ook in vertrouwen naar: fgga@downsideup.nl

Mail
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.