PTSS-klachten van vrouwen in Amsterdams opvanghuis eerder behandelen in LUBEC Leiden
Veel vrouwen in een opvanghuis kampen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze PTSS-klachten herkennen en direct behandelen biedt volgens het Leids Universitair Behandel en Expertise Centrum (LUBEC) de meeste kans op succes. Daarom werkt LUBEC per 1 september samen met vrouwenopvangorganisatie Blijf Groep in Amsterdam.
Behandelaar Floor Wildschut: ‘Ik kijk er naar uit om samen met Blijf Groep op te trekken om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen de traumatische gebeurtenissen te verwerken en hun leven weer op te bouwen.’
LUBEC ondersteunt Blijf Groep in het screenen van cliënten op PTSS. Daarvoor zijn twee behandelaren van LUBEC een dagdeel in de week in Amsterdam. Floor Wildschut en Melis Orhan willen daarmee de traumabehandeling voor deze vrouwen (en mannen) toegankelijker maken. 'De samenwerking is uniek omdat die verschillende domeinen in de zorg bestrijkt en bovendien over de grenzen van de regio’s heen reikt. We hebben hiermee als academische setting al ervaring en maken maatschappelijke impact', vertelt Maartje Schoorl, klinisch psycholoog en manager LUBEC.
Wat zijn de vier domeinen in de zorg?
- Mentaal welbevinden en autonomie of 'je geestelijk goed voelen';
- Lichamelijk welbevinden of 'goed verzorgd, een prettig gevoel';
- Woon- en leefomstandigheden;
- Participatie of 'meedoen, op eigen wijze actief zijn'.
Behandeling en onderzoek
Het Leids Universitair Behandelcentrum LUBEC -KP is de behandelafdeling van de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden. Behandelaars richten zich met name op de posttraumatische stressstoornis (PTSS) en combineren deze behandeling met wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van de behandeling te verbeteren. ‘Onze behandeling is intensief. De patiënten hebben drie keer per week een behandelafspraak, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de klachten dan sneller verminderen’, vertelt Steven van der Werff, GZ-psycholoog in opleiding tot specialist bij LUBEC en coördinator van de nieuwe samenwerking met Blijf Groep.
Wachtlijst na wachtlijst
Onder vrouwen die verblijven in een opvanghuis komt PTSS veel voor, maar het wordt vaak niet herkend. En als de klachten al worden herkend, zijn de wachtlijsten in de zorg zo lang dat het niet lukt om de vrouwen te behandelen tijdens hun verblijf in het opvanghuis. Een verblijf duurt gemiddeld negen maanden, maar de wachtlijsten voor traumabehandeling zijn vaak langer. Vrouwen uit een andere regio komen na hun verblijf opnieuw op een wachtlijst en moeten nog langer wachten op behandeling.
Versnelde progressie
Om dit probleem met wachtlijsten te tackelen en de vrouwen versneld in zorg te krijgen heeft het LUBEC drie jaar geleden de samenwerking gezocht met Rosa Manus, het vrouwenopvanghuis in Leiden. ‘Vrouwen in de opvang zijn stabiel genoeg voor een PTSS-behandeling. Het is een intensief traject, maar we zien ook dat mensen snel progressie maken,’ weet Maartje Schoorl inmiddels. Het landelijk platform huiselijk geweld was zo onder de indruk van deze samenwerking, dat zij daarvoor een prijs in het leven riep, de Drakentemmers Award. Lees en beluister streekomroep Sleutelstad over de samenwerking: Allereerste Drakentemmers Award voor Rosa Manus en LUBEC.
Intensieve traumabehandeling
Andere opvanghuizen bleken in voor een soortgelijke samenwerking. Daarom start LUBEC een nieuwe samenwerking, ditmaal met Blijf Groep in Amsterdam. Mensen uit deze kwetsbare groep krijgen eerder hulp voor hun klachten. Daarnaast bevinden ze zich in de vrouwenopvang in een situatie die zich goed leent voor een intensieve traumabehandeling. De vrouwen zijn uit de situatie van geweld en leven in relatieve rust. De instelling zorgt ook voor kinderopvang, waardoor de vrouwen zich volledig kunnen toeleggen op de behandeling. Als het nodig is kunnen ook hun kinderen bij de kinder- en jeugdafdeling van LUBEC behandeld worden.