Universiteit Leiden

nl en

Workshop over de emotionele kant van grenstoezicht en migratie

Het Van Vollenhoven Instituut organiseert op 7 en 8 oktober in samenwerking met Oxford Border Criminologies en het stimuleringsgebied Social Citizenship & Migration een tweedaagse workshop rondom het thema 'Border policing, boundary creation and emotions'.

De workshop sluit aan bij het door een NWO SSH-Medium beurs gefinancierde onderzoeksproject van hoogleraar Recht & Samenleving, Maartje van der Woude. Het onderzoek van Van der Woude vraagt aandacht voor de emotionele kant van het werken aan de grens en, in bredere zin, binnen het migratiedomein. Waar ze in haar eigen project aansluitend bij de uitspraak van Hof Den Haag inzake etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee in het kader van hun grenspolitietaak kijkt naar emoties aan de kant van de staat, kent de workshop een bredere insteek. Zo zijn er ook panels waarbij de nadruk ligt op de emoties van grenspassanten die zich om een veelheid aan redenen door een gebied kunnen bewegen.

Emotionele impact

Daarnaast wordt er gekeken naar de emotionele impact van migratie- en grenstoezicht op gemeenschappen en is er aandacht voor methodologische en theoretische bespiegelingen inzake het doen van onderzoek naar emoties in de context van migratie. Deze aanvullende perspectieven sluiten aan bij de expertise en kennis van de drie medeorganisatoren: Dr. Amalia Campos-Delgado (VVI), Dr. Irene Vega (UC Irvine) en Dr. Lisa Marie Borrelli (HES-SO Valais).

Publicaties

Gedurende twee dagen zullen 27 deelnemers vanuit Australië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Europa en het Midden-Oosten in een hybride setting met elkaar van gedachten wisselen over deze thema’s. Het doel van de workshop is om toe te werken naar een peer-reviewed thematische publicatie welke vooraf zal worden gegaan door een reeks blogs die gepubliceerd zullen worden op het internationaal breed gelezen en gewaardeerde Border Criminologies Blog.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.