Een staalkaart van de Nederlandse politiek en de politicologie in Nederland: Oxford Handbook of Dutch Politics
De Nederlandse politiek was lange tijd een toonbeeld van stabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan ons overzichtelijke partijenstelsel tot pakweg het laatste decennium. Tegelijkertijd zien we ook incidentele veranderingen en aanzienlijke verschuivingen. De maatschappij is veranderd en dit vindt zijn weerslag in, onder meer, hoe we stemmen en hoe beleid wordt gemaakt. Hoogste tijd, dus, voor een lange-termijn perspectief op de stand van zaken in de Nederlandse politiek. Dit vind je in het Oxford Handbook of Dutch Politics, dat vandaag verschijnt. Politicologen, bestuurskundigen en andere wetenschappers uit heel Nederland hebben eraan meegewerkt. Vanuit de Universiteit Leiden heeft een grote groep wetenschappers als redacteur en hoofdstukauteur hieraan een bijdrage geleverd.
Van monarchie tot nieuwe media; van waterschappen tot immigratiebeleid
Het Handbook, dat vandaag verschijnt bij Oxford University Press, is in de eerste plaats bedoeld voor academici met Nederland als werkveld of interessebied. Maar ook gevorderde studenten en meer dan gemiddeld geïnteresseerde lezers zullen het kunnen gebruiken in hun studie of werk. De meesten zullen het niet van kaft tot kaft lezen; het Handbook is eerder een naslagwerk (het telt meer dan 800 pagina’s), dat de lezer vertrouwd maakt met de verschillende thema’s—van onze monarchie tot en met de rol van nieuwe media in het politieke landschap; van waterschappen tot immigratiebeleid.
Vaste structuur
De hoofdstukken volgen een vaste structuur. Eerst wordt een schets gemaakt van het onderwerp in kwestie. Vervolgens wordt de historische ontwikkeling in kaart gebracht en ingegaan op hoe onderzoekers tegen het onderwerp aankijken. Afsluitend wordt geïnventariseerd welke eventuele open eindjes zouden moeten worden geadresseerd.
Leidse politicologen...
Het Instituut Politieke Wetenschap is goed vertegenwoordigd op het omslag en in de inhoudsopgave van het Handbook. Tom Louwerse is één van de vier redacteurs van de bundel. Hij tekent ook, samen met Cynthia van Vonno, voor het hoofdstuk over onze parlementaire politiek en is co-auteur van het hoofdstuk over regeringscoalities. Daarnaast zijn er bijdragen van Simon Otjes (het Nederlandse partijenstelsel en de partijorganisaties), Joop van Holsteyn en emeritus-hoogleraar Galen Irwin (stemgedrag), Wouter Veenendaal (relaties tussen de samenstellende delen van het Koninkrijk) en Arjen Boin (crisismanagement). De onlangs overleden oud-hoogleraar Rudy Andeweg schreef voor het Handbook over verzuiling en pacificatiedemocratie.
... en wetenschappers van vrijwel alle Nederlandse universiteiten
Naast deze Leidse politicologen hebben ook collega’s van de Leidse faculteiten Governance and Global Affairs, Rechtsgeleerdheid en Geesteswetenschappen aan het boek meegewerkt. En de samenwerking strekt zich uit over heel Nederland; aan het Handbook schreven politicologen, bestuurskundigen en andere wetenschappers mee van vrijwel alle Nederlandse universiteiten. Daarmee biedt het Oxford Handbook of Dutch Politics niet alleen een staalkaart van de Nederlandse politiek; het biedt ook een actueel overzicht van het onderzoek naar de Nederlandse politiek aan de universiteiten in Nederland.