Ervaring opdoen in het buitenland? Ook jij kan op (staf)uitwisseling!
Een uitstapje naar een internationale universiteit geeft ons een nieuwe kijk op ons werk. Om alle relevantie informatie hierover te centraliseren is er een compleet nieuwe Internationaliseringspagina ontwikkeld. Wij vertellen je wat je moet weten over stafuitwisselingen en wat docent Esther Kentin leerde tijdens haar uitwisseling.
Een belangrijk doel van de nieuwe website is om medewerkers bewust te maken van het feit dat zij, net als studenten, ook ervoor kunnen kiezen om mee te doen aan een uitwisseling. De zogenoemde stafuitwisseling is een leuke manier van kennisdeling en een mooie kans om ervaring op te doen met andere culturen en onderwijssystemen. Het is een mooie kans om te zien hoe buitenlandse collega’s het werk georganiseerd hebben of welke thema’s daar spelen. Daarbij is het een goede manier om je professionele vaardigheden te ontwikkelen en een internationaal netwerk op te bouwen met veel verschillende buitenlandse collega’s. De stafuitwisseling is beschikbaar voor alle medewerkers van de faculteit en kan al vanaf twee dagen.
Waar kan ik dan heen?
De faculteit heeft zo’n 80 partnerfaculteiten waar zowel studenten als medewerkers welkom zijn. Voorbeelden van universiteiten waar een dergelijke samenwerkingsovereenkomst mee afgesloten is, zijn:
-
Edinburgh University (Groot-Brittannië)
-
Monash University (Australië)
-
Universitas Gadjah Mada (Indonesië)
-
China University of Political Science and Law (China)
-
Universidad Diego Portales (Chili)
Hoe zit het met de kosten?
Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan een verblijf in het buitenland, maar er zijn verschillende mogelijkheden voor (gedeeltelijke) financiering. Soms biedt de ontvangende universiteit een vergoeding aan en er worden vanuit de universiteit ook een aantal subsidies aangeboden waar je als medewerker van de rechtenfaculteit gebruik van kan maken. Zo bestaan er (Europese) subsidies die beschikbaar zijn voor internationale uitwisseling, onderwijsvernieuwing- en innovatie en voor de ontwikkeling van internationale onderwijsprogramma’s. Vanuit onze eigen universiteit zijn er subsidiemogelijkheden via het Leiden University Global Fund (LUGF), Virtueel Internationaal Samenwerkingsproject (VIS) en het Leids Universiteits Fonds (LUF). Bovendien kan de afdeling Onderwijssubsidies (SOZ) advies en begeleiding bieden bij het aanvragen van onderwijssubsidies.
Ervaringen van Esther Kentin in Shanghai
Een collega die in het verleden deelnam aan een stafuitwisseling is Esther Kentin, docent bij het Instituut voor Metajuridica. Zij reisde een aantal jaar geleden af naar China om een tweeweekse collegereeks te geven over de belangrijkste zaken van het Internationaal Gerechtshof aan de Shanghai International Studies University (SISU). Hier maakte zij kennis met de Chinese cultuur, haar academische gebruiken en het leven in een miljoenenstad.
Wat is je het meest bijgebleven?
Esther: 'Het was echt een bijzondere ervaring om in zo’n megastad te verblijven. Shanghai kent 26 miljoen inwoners, dat is echt gigantisch. Je ziet dan opeens hoe klein Leiden eigenlijk is. Ik was hiervoor ook al wel in New York en Nairobi geweest, maar Shanghai was in vergelijking met die steden wel echt imponerend. Zoveel mensen die op zo’n klein oppervlakte wonen. Dat vond ik overweldigend, maar ook super interessant.
Opmerkelijk genoeg was eigenlijk veel hetzelfde qua onderwijs. De docenten waren echte academici die graag hun kennis wilden overgeven en dezelfde problemen ervaarden met studenten. Ook zij worstelden met de balans tussen lesgeven en publiceren. In de collegebanken reageerden de studenten redelijk hetzelfde als hier. Je hebt stille en hele assertieve studenten, net als in Nederland. In die zin was het geen grote cultuurshock.'
Heb je nog tips voor collega’s die een uitwisseling overwegen?
Esther: 'Het belangrijkste dat ik mee zou willen geven aan collega’s is dat je zo’n uitwisseling moet plannen tijdens een onderwijsvrije periode. Of je moet je laten vervangen. Het is bijna niet te doen om je reguliere onderwijs naast de uitwisseling te blijven doen. Dan haal je ook niet het maximale eruit.
Voor mij was het echt hard werken. Twee weken lang gaf ik elke dag twee uur les en keek ik papers na van die studenten. Naast dit alles liepen mijn vakken in Leiden ook gewoon door. Dat was wel even aanpoten.
Als je het leuk vindt om een keer te proeven van een andere cultuur is een uitwisseling erg leuk. Het was in mijn geval ook wel echt dankbaar werk. De studenten vonden het hartstikke interessant en er kwamen ook docenten langs van andere universiteiten om te kijken en kennis te maken. Zo draagt het ook bij aan het opbouwen van een netwerk met veel buitenlandse collega’s.'
Lijkt het je leuk om nog een keer op uitwisseling te gaan?
Esther: 'Ja, ik zit daar wel aan te denken. Helaas ben ik doorgaans het hele jaar erg druk met lesgeven. Ik denk er nu over na om bij een Law Clinic in Amerika te gaan kijken. Toevallig heb ik net nog een lezing gegeven aan de Universiteit van Carthago in Tunesië over het deelnemen aan de Jessup Moot Court Competition en het schrijven van een Memorial, ook een soort (online) uitwisseling dus. Buiten dat sta ik in ieder geval altijd open om ergens naartoe gestuurd te worden.'
Meer weten over internationalisering en (staf)uitwisseling?
Neem een kijkje op de vernieuwde webpagina!