Universiteit Leiden

nl en

Terugblik LHSC kenniscafé vaderbetrokkenheid

Op 8 oktober organiseerde het Leiden Healthy Society Center een inspirerend kenniscafé over de rol van vaders in de opvoeding van hun kinderen. Vaders spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van hun kinderen, maar voelen zich vaak nog beperkt betrokken binnen het zorg- en welzijnssysteem. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om hier verandering in te brengen, en dit kenniscafé bood een waardevolle gelegenheid om kennis en best practices uit te wisselen en na te denken over toekomstige initiatieven.

Het kenniscafé kwam tot stand door samenwerking van de vier LHSC partners (Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, mbo Rijnland en gemeente Leiden) in samenwerking met maatschappelijke instellingen. Het initiatief werd opgezet door Universitair Docent Renate Buisman en Professor Peter Bos (Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden) in samenwerking met Winnie Scherpenzeel (LHSC), Ingrid Craenen (coördinator bij het Centrum voor Jeugd en Gezin), Nicolette Kager (projectleider Gezonde Kansrijke Start/beleidsmedewerker Jeugd gemeente Leiden) en David van Tol (onderzoeker bij Hogeschool Leiden).

Onderzoeksresultaten: Oude Wonden, Nieuwe Vaders

Tijdens het kenniscafé werd het onderzoek ‘Oude Wonden, Nieuwe Vaders’ gepresenteerd door Ashish Ghoerbien, mede namens Peter A. Bos, Renate Buisman en Sabine van der Asdonk. Uit dit onderzoek bleek dat jeugdtrauma bij vaders samenhangt met een verhoogde opvoedstress in de eerste 1000 dagen na de geboorte van hun kind. Een goede relatie met de moeder bleek bovendien een belangrijke factor die bijdraagt aan verminderde stress in deze fase. Ook presenteerde David van Tol nieuwe inzichten over vaderbetrokkenheid uit het onderzoek Leuker voor Later. De inzichten van beide presentaties werden gedeeld met een breed publiek van professionals uit de Leidse gezondheids-, zorg- en welzijnssector, die de nieuwe kennis konden meenemen naar de praktijk.

Professionals aan het woord: discussie en reflectie

Na de presentaties gingen de aanwezigen in discussie aan de hand van diverse stellingen, waarbij zowel de rol als de uitdagingen van vaders in de opvoeding werden verkend. De sessies boden ruimte voor het delen van persoonlijke ervaringen en praktijkvoorbeelden, evenals voor het opdoen van nieuwe inzichten en het uitbreiden van professionele netwerken.

Inspirerende afsluiting door wethouder Jermoumi

Wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs Abdelhaq Jermoumi sloot de dag af met een inspirerende toespraak over het belang van initiatieven zoals dit kenniscafé voor het versterken van kansen en welzijn voor de jongste generatie. Renate Buisman blikte tevreden terug op het evenement: “Wat het mij heeft opgeleverd is dat ik als onderzoeker meer inzicht heb gekregen in de uitdagingen die professionals ervaren om vaders te betrekken in het zorg- en welzijnssysteem. Ik heb ook contacten gelegd om samen op te trekken in onderzoek, om de ervaringen van vaders nog beter te kunnen begrijpen.”

Blik op de toekomst: kansen en samenwerkingen

Deze inspirerende bijeenkomst bood niet alleen waardevolle inzichten in vaderbetrokkenheid, maar versterkte ook de samenwerking tussen maatschappelijke instellingen, de gemeente, de universiteit en de hogeschool, waarmee de basis werd gelegd voor nieuwe initiatieven en gezamenlijk onderzoek om de rol van vaders binnen het zorg- en welzijnsveld in Leiden te versterken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.