Universiteit Leiden

nl en

Luisteren, vragen stellen en de sfeer proeven op de Bachelor Open Dag

Zoveel interessante studies, maar wat past bij mij? Afgelopen zaterdag 12 oktober was de Bachelor Open Dag in Den Haag en Leiden. Op de Open Dag in Den Haag konden scholieren onder andere meer te weten komen over drie nieuwe bacheloropleidingen: Science for Sustainable Societies, Cybersecurity & Cybercrime en Economie & Samenleving.

Scholieren komen de draaideur binnendruppelen van de locatie Wijnhaven. Samen met een vader of moeder, met een vriend of vriendin of gewoon alleen. ‘Welkom!’ zegt een medewerker in felblauw pak. Op de achtergrond, uit het cafeetje links klinkt vrolijke salsamuziek.

Stad, gebouw en studie leren kennen

En nu direct omhoog met de trap naar de informatiemarkt? Daar zijn de infostands waar je vragen kunt stellen over de verschillende studies hier in Den Haag en ook over de studie- of studentenverenigingen. Je kunt een folder meenemen en een presentatie volgen in een van de collegezalen. Of eerst even de sfeer proeven, wat drinken, horen over praktische zaken als een kamer zoeken in Den Haag misschien? Ook leuk: meegaan met een City Tour, een rondje door Den Haag of een Tour om het gebouw beter te leren kennen.

Nieuwe bachelorstudies

Voor de drie nieuwe bachelorstudies – Science for Sustainable Societies, Cybersecurity & Cybercrime en Economie & Samenleving – was deze dag aardig wat belangstelling, merkten de voorlichters die bij de infostands stonden om vragen te beantwoorden. Al vroeg kwamen scholieren en hun ouders langs om vragen te stellen als: wat houdt deze studie precies in, wat is het verschil met andere studies die erop lijken, wat zijn de toelatingseisen, wat voor werk kun je ermee gaan doen?

Deze drie studies combineren verschillende vakgebieden en beginnen vanaf september 2025. Ze draaien om grote maatschappelijke vragen als: hoe pak je milieuvraagstukken en transities aan? Hoe houden we de digitale infrastructuur van Nederland veilig? En welke economische plannen helpen tegen klimaatverandering?

Kate Starodubtseva (17) uit Enschede

‘Ik heb net wat vragen gesteld over Science for Sustainable Societies. De studie lijkt me een goede balans tussen wetenschap en de sociale kant. Wat ik erover gelezen heb op de website van de universiteit klinkt heel interessant. Een andere studie die me interessant lijkt is Earth, Energy and Sustainability, een major binnen het Leiden University College The Hague. Ik maak me de laatste jaren steeds meer zorgen over het milieu, klimaatverandering en de groei van de wereldbevolking. Ik ben hier twee jaar geleden als vluchteling uit Oekraïne gekomen. Misschien kan ik in de toekomst bij een organisatie werken die zich met deze onderwerpen bezighoudt en mijn land helpen na de oorlog. Deze Open Dag is een goede kans om even rond te kijken en vragen te stellen aan docenten en studenten. Ik heb een goed beeld gekregen.’

Gevlucht uit Oekraïne hoopt Kate in Den Haag een studie te gaan doen

Daniel (19) en Luca (17) Gunardi uit Nieuw-Vennep

Daniel: ‘We gaan zo luisteren naar de presentatie over Cybersecurity & Cybercrime. Ik heb ook bij Security Studies gekeken. Ik heb de knoop nog niet doorgehakt wat ik ga doen: ik ben de studies die ik niet leuk vind aan het afstrepen. Mijn broer en ik kijken bij zoveel mogelijk studies en maken dan een vergelijking. Iets met ICT lijkt me sowieso interessant.

Luca: ‘Ik vind computers interessant, dus ik denk dat het een studie in die richting gaat worden. Dit is wel een handige locatie. Dichtbij het station en voor ons niet zo ver. De mensen die we gesproken hebben zijn vriendelijk en behulpzaam. Ze hebben onze vragen goed beantwoord.’

Daniel (links) en Luca zijn vooral geïnteresseerd in studies waarbij ICT een rol speelt

Linde Thielen (15) uit Venlo

‘Ik ben net met mijn moeder bij de presentatie over Economie & Samenleving geweest. De studie sluit goed aan bij mijn profiel Economie en Maatschappij. Economie vind ik heel leuk. Maatschappelijke problemen en politiek interesseren mij ook. Ik zit nu in 5 vwo en welke studie ik ga kiezen ligt nog open. Criminologie in Leiden en Bestuurskunde hier in Den Haag lijken me ook interessant. Ik ga sowieso in Den Haag of Leiden studeren. Mijn zus studeert hier ook. Ik vind het wel een leuke, knusse plek.’

Tim Wiggemans (16) en Julian van Oostenrijk (17) uit Amersfoort

Julian: ‘We zijn ons nog aan het oriënteren. We kijken bij verschillende studies en in verschillende steden. Ik heb net wat vragen gesteld over Economie & Samenleving. Het spreekt me aan dat dit een brede studie is: je wordt opgeleid tot econoom, maar er zit ook een maatschappelijk deel bij. Je kunt er veel kanten mee op. Ik hou deze studie zeker in gedachten. Ik ga ook nog kijken bij Bedrijfskunde en Bestuurskunde. Deze universitaire locatie ziet er mooi uit. Ook fijn: deze Open Dag is goed geregeld. Het is duidelijk waar je heen moet.’

Tim: ‘Economie & Samenleving lijkt me ook een leuke opleiding, maar ik denk vooral aan Criminologie, in Leiden. Het universitaire gebouw Wijnhaven vind ik ook een leuke, goed georganiseerde plek. Ik heb een aantal studenten gesproken die er positief over zijn. Voor ons beide geldt dat we naast een specifieke studie zeker ook kijken naar of de stad en het gebouw ons aanspreekt. Ook speelt mee of je ergens makkelijk een kamer kunt krijgen of dat we thuis kunnen blijven wonen.

Julie Pronk (17) uit Zoetermeer

‘Ik ga zo naar de presentatie over Cybersecurity & Cybercrime. Ik weet er nog niet zo veel over, maar het klinkt heel interessant. Ik heb een online studiekeuzetest gedaan op de website van de universiteit. Daar komen dan een aantal studies uit en deze sprak me het meest aan. Je kunt er sowieso veel mee: er is veel werk in te vinden. Er zijn nog een aantal andere opleidingen die me leuk lijken: onder andere Geschiedenis in Leiden en de pilotenopleiding. Deze Open Dag geeft me een goede impressie. Ik vind het er hier in Wijnhaven mooi uitzien.

Julie Pronk twijfelt nog over verschillende studies

Wanneer is de volgende Bachelor Open Dag? Zaterdag 1 maart 2025: bekijk het programma.

Tekst: Thessa Lageman
Foto's: Patrice Börger

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.