Universiteit Leiden

nl en

Masterstudenten Brechtje de Jong en Ilse de Weert winnen KNMP Studentenprijs 2024

BFW-masterstudent Brechtje de Jong en Farmaciestudent Ilse de Weert hebben de KNMP Studentenprijs 2024 gewonnen. Ze krijgen de prijs voor hun uitstekende resultaten tijdens hun studie en onderzoeksstages.

Beiden zijn heel blij dat ze de prijs hebben gewonnen. Brechtje: ‘Het is een erkenning vanuit de opleiding, maar ook vanuit de apothekerswereld, voor mijn inzet en prestaties tijdens mijn studie.’ Ilse was verrast dat Kirsten Schimmel (opleidingsdirecteur van de Farmaciemaster) haar wilde voordragen. ‘Dat ik werd voorgedragen was al een eer, maar winnen al helemaal.’

Leverschade bij goedgekeurde medicijnen en vetstoffen bij Alzheimer-hersenen

Tijdens haar masteropleiding Bio-Pharmaceutical Sciences volgde Brechtje de onderzoeksspecialisatie, waarbij ze twee stages en een literatuuronderzoek deed. In haar eerste stage onderzocht ze bij het Leiden Academic Centre for Drug Research waarom sommige medicijnen na goedkeuring toch leverschade veroorzaakten. Ze ontdekte dat deze medicijnen de mitochondriënfunctie in levercellen verstoorden, wat leidde tot mogelijke schade. In haar tweede stage werkte ze samen met het Nederlands Herseninstituut en onderzocht ze veranderingen in vetstoffen (lipiden) in de hersenen van mensen met Alzheimer. Ze ontdekte dat sommige van deze veranderingen ook voorkomen bij mensen die de ziekte wel in hun lichaam hebben, maar geen symptomen ervaren. Haar onderzoek biedt aanknopingspunten voor beter inzicht in de ziekte en mogelijke toekomstige behandelingen.

Medicijn werkt langer bij patiënten met obesitas

Uit het onderzoek van Ilse blijkt dat patiënten met obesitas langer stabiel blijven op lanreotide, een medicijn voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren. Dit betekent dat hun ziekte langer onder controle blijft zonder te verergeren. Normaal gesproken wordt het medicijn in een vaste dosering toegediend, ongeacht BMI, BSA of nierfunctie, maar er was behoefte aan gegevens uit de praktijk over de effectiviteit. Ilse verzamelde informatie uit elektronische patiëntendossiers en ontdekte deze opvallende trend.

1.000 euro aan prijzengeld gewonnen

Met het winnen van de KNMP Studentenprijs winnen Brechtje en Ilse beiden 1.000 euro. Ilse weet nog niet precies wat ze met het geld gaat doen, maar zet in ieder geval een klein deel apart om te kunnen gaan duiken. Brechtje heeft wel duidelijke plannen. ‘Ik ben deze maand begonnen met een PhD bij het UMCG in Groningen en ben ook naar die stad verhuisd. Het prijzengeld wil ik gebruiken om me snel thuis te gaan voelen in Groningen!’

Brechtje de Jong (derde van links) en Ilse de Weert (rechts naast Brechtje) zijn twee van de winnaars van de KNMP Studentenprijs. Foto: KNMP.

KNMP Studentenprijs

De KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, reikt jaarlijks de KNMP Studentenprijs uit tijdens haar najaarscongres. Hoogleraren en docenten kunnen studenten voor deze prijs voordragen vanwege hun uitstekende studieresultaten, motivatie en inzet. De prijs omvat een geldbedrag van 1.000 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.