Draag bij aan een veilige haven voor bedreigde wetenschappers
Vervolging, conflicten en crises bedreigen wereldwijd academische voorzieningen en onderzoekers. Dit heeft grote gevolgen voor de wetenschap. Het Scholars for Scholars-programma van de Universiteit Leiden helpt wetenschappers in nood door crowdfunding.
Het Scholars for Scholars-programma werd in maart 2024 opgericht vanuit het onderzoeksprogramma The Effective Protection of Fundamental Rights in a Pluralist World (EPFR). Dit is het grootste onderzoeksprogramma van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en richt zich op effectieve bescherming van fundamentele rechten.
Het doel van Scholars for Scholars is om een duurzame oplossing te creëren voor wetenschappers in nood. De bedoeling is om geld in te zamelen en een toevluchtsoord te bieden. Gevluchte wetenschappers kunnen hierdoor hun expertise en academische carrière in vrijheid voortzetten ondanks de situatie waarin ze zich bevinden.
Dit initiatief is hard nodig, want vorig jaar bleek al uit een rapport van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) dat de ondersteuning van gevluchte wetenschappers niet toereikend was. In Nederland zouden de at-risk scholars minder mogelijkheden hebben dan in andere Europese landen, zoals Duitsland.
Crowdfunding
Om wetenschappers in nood een veilige haven te kunnen bieden is er natuurlijk geld nodig. Om deze reden zijn de initiatiefnemers van Scholars for Scholars samen met het Leids Universitair Fonds een crowdfunding begonnen waarmee ze genoeg geld hopen op te halen om één, in crisis verkerende, buitenlandse wetenschapper een jaar in Leiden onder te brengen.
Het langetermijndoel van de initiatiefnemers is om een omgeving te creëren waarin bedreigde wetenschappers een veilige plek hebben om bij te kunnen dragen aan de academische wereld. Dit in samenwerking met andere faculteiten, Nederlandse universiteiten, hogescholen en verschillende academische en maatschappelijke instellingen. Op deze manier kan wederzijds leren en samenwerken leiden tot effectieve bescherming van fundamentele rechten.
Leidse ambassadeurs
Vijf ambassadeurs steunen het initiatief van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waarvan er vier zijn verbonden aan Universiteit Leiden:
- Prof. Joanne van der Leun, hoogleraar criminologie
- Prof. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht en universiteitshoogleraar duurzaam institutioneel vertrouwen
- Prof. Judi Mesman, hoogleraar interdisciplinary study of societal challenges en universiteitshoogleraar maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact
- Prof. Sarah de Rijcke, hoogleraar wetenschaps- en evaluatiestudies
- Dr. Herlambang P. Wiratraman, universitair hoofddocent aan Universitas Gadjah Mada Law School
Wil je graag bijdragen aan het creëren van een veilige plek voor wetenschappers in nood of de academische vrijheid beschermen? Geld doneren aan de crowdfunding kan hier!