Universiteit Leiden

nl en

Eerste ervaringen met digitaal toetsplatform ANS

In het tweede semester van dit collegejaar (februari 2025) stapt de Faculteit Geesteswetenschappen over naar Ans voor digitaal toetsen. Enkele docenten hebben bij wijze van pilot al praktijkervaring opgedaan met het nieuwe systeem. Docenten van Dutch Studies Liesbet Winkelmolen en Myra Arends delen hun bevindingen.

'Nog nooit hadden wij zóveel ondersteuning bij de afname van een digitale toets. Wij werden terzijde gestaan door een heel team van ECOLe, zowel in de voorbereiding, als in de zaal en tijdens de afronding.

Het was dan ook wel wat: de eerste pilot ‘voor het echie’ met het nieuwe digitale toetsplatform Ans. En, dachten wij, best een ingewikkelde toets, met videofragmenten, een audiofragment, verschillende vraagsoorten en specifieke eisen aan de volgorde van vragen en antwoorden. We waren blij dat er een back-up was in het oude toetssysteem voor het geval dat.

Maar het ging helemaal goed. De migratie van ons materiaal was goed voorbereid door ECOLe en er was ook een duidelijke handleiding voor studenten. Tijdens het tentamen kon iedereen zonder problemen inloggen in Ans en de toets starten. Waar nodig was er hulp, maar studenten konden goed hun weg vinden in het systeem. Zij vonden het makkelijk in gebruik.

Een student zei na afloop over Ans: 'It's clear, and there were no technical issues. I could take the test smoothly. I think this is a good and useful tool to use for language assessment.'

Wijzelf vonden het handig dat we als docent in het toetsoverzicht de toets konden submitten (indienen) als de student dat was vergeten, of juist weer terugzetten op actief als een student per ongeluk de hele toets had ingediend. Een functionaliteit die nieuw is ten opzichte van het vorige platform.

Voor de beoordeling en becijfering hebben we alle toetsen met Jiske Angenent van ECOLe doorgenomen. Hier en daar moesten we wat uitproberen om te zien wat het effect was van onze vooraf ingestelde score opties. Zo vonden we het lastig om een formule voor becijfering te maken en hebben we ons afgevraagd wat het systeem doet als studenten bij een meer-antwoord-vraag alle opties aanklikt.

Ondanks deze aandachtspunten vonden wij onze pilot geslaagd. We zijn geen gekke onduidelijkheden of grote tekortkomingen tegengekomen en we denken dat het migratie-team voldoende aanknopingspunten heeft voor nog wat aanpassingen. Wij hebben alle vertrouwen in de migratie naar Ans!'

Liesbet Winkelmolen en Myra Arends
opleiding Nederlandkunde/Dutch Studies

Meer informatie over de migratie naar Ans

De migratie naar Ans is volop in gang: meer informatie hierover is te vinden op FGW Onderwijs.

Benieuwd naar hoe Ans in de praktijk werkt? Meld je dan aan voor een workshop of neem contact op met ecole@hum.leidenuniv.nl om een afspraak in te plannen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.