Universiteit Leiden

nl en

Europese subsidie voor onderzoek naar ultradunne membranen en de biologische klok van bacteriën

Twee onderzoekssamenwerkingen waarbij de Universiteit Leiden betrokken is hebben een grote Europese subsidie, een zogenaamde ERC Synergy Grant, gekregen. Het gaat om onderzoek naar de ontwikkeling van membranen die bijvoorbeeld water en medicijnen kunnen zuiveren en onderzoek naar de biologische klok van een bepaald soort bacteriën.

Grenzen verleggen

De ERC Synergy Grants zijn bedoeld om de samenwerking tussen vooraanstaande wetenschappers binnen de EU te voeden. Met de aanzienlijke fondsen kunnen zij hun expertise, kennis en middelen combineren om de grenzen van wetenschappelijke ontdekkingen te verleggen.

Bekijk hieronder de onderzoeken van de Universiteit Leiden.

Ultradunne membranen ontwerpen voor efficiënte scheidingstechnologie

Grégory Schneider - Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek

Scheidingstechnieken zijn essentieel in ons dagelijks leven, voor de ontwikkeling en zuivering van medicijnen tot het reinigen van afvalwater. Dit scheiden kost echter veel energie vanwege de dikte van de membranen en de willekeurige beweging van deeltjes. Het 2DPolyMembrane-project werkt aan een oplossing hiervoor door speciale 2D-membranen te ontwikkelen die deeltjes in één richting laten stromen. Dit project kan de efficiëntie van scheidingstechnologieën aanzienlijk verbeteren.

Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden (Dr. Grégory Schneider), de Technische Universiteit Dresden (Prof. Thomas Heine) en het Max Planck Instituut voor Microstructuurfysica in Halle (Prof. Xinliang Feng). Elke onderzoeksgroep brengt unieke expertise mee – van het ontwerpen van chemisch precieze nanoporiën en het voorspellen van hun selectiviteit voor bepaalde ionen, tot het bestuderen van ionentransport in besloten ruimtes. Het project slaat een brug tussen chemische materiaalsynthese, theoretische modellen en nanowetenschap. Gezamenlijk werken de teams aan ultradunne, nanoporeuze membranen die nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor energietoepassingen, zoals brandstofcellen, osmotische energieopwekkers en batterijen.

Hoe biologische klokken tikken in bacteriën

Ákos Kovács - Instituut Biologie Leiden

Circadiaanse klokken sturen een groot deel van de lichamelijke processen en het gedrag van organismen aan, van eencellige micro-organismen tot complexe zoogdieren. Bij mensen reguleert de interne klok bijvoorbeeld of iemand een vroege vogel of een nachtbraker is, en verstoringen in dit ritme kunnen in verband worden gebracht met ernstige aandoeningen. Het MicroClock-project onderzoekt hoe de biologische klok werkt in de niet-fotosynthetische bodembacterie Bacillus subtilis en hoe deze samenwerkt met en invloed uitoefent op de biologische klokken van planten en schimmels. 

Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden (prof. Ákos T. Kovács), de LMU München (prof. Martha Merrow) en het John Innes Centre in Norwich (prof. Antony Dodd). Het inzicht dat deze bacteriën een interne klok hebben die hun activiteiten synchroniseert met dagelijkse en seizoensgebonden cycli, opent de deur naar nieuwe onderzoeksgebieden binnen de ‘chronomicrobiologie’. Mogelijke toepassingen van dit onderzoek liggen in de gezondheidszorg, biotechnologie en klimaatbestendige landbouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.