Hoop gloort nog voor het failliete Blokker: het behoud van winkelstraten
Blokker is failliet. Toch is er kans op een doorstart, afhankelijk van de curator. Een derde van alle curatoren geeft namelijk voorrang aan het belang van een vertrouwd straatbeeld, blijkt uit onderzoek van Jessie Pool en haar collega’s.
Blokker is afgelopen weekend begonnen met de 'grootste uitverkoop ooit', na de faillietverklaring vorige week. De winkels blijven nog tot het eind van het jaar open. Een retaildeskundige vertelde aan het ANP dat de curatoren zoveel mogelijk geld binnen willen halen om schuldeisers te kunnen betalen.
Maatschappelijke waarde
Dit klinkt voor de hand liggend, maar Blokker was ook jarenlang een reden voor mensen om winkelstraten te bezoeken, ondanks de groeiende populariteit van webwinkels. Jessie Pool, universitair docent en gespecialiseerd in het insolventierecht, heeft met collega’s empirisch onderzoek gedaan naar de vraag of curatoren bij de afwikkeling van een faillissement rekening houden met een dergelijke maatschappelijke waarde van een bedrijf als Blokker.
Voorkomen van verloedering
Pool: ‘Het interessante aan deze zaak is de aard van de onderneming. Blokker is een bedrijf dat al jarenlang in iedere winkelstraat te vinden is. Je ziet nu dat er in de maatschappij wordt opgeroepen om toch bij Blokker te gaan winkelen, om te voorkomen dat de winkels uit het straatbeeld verdwijnen.’
Curatoren staan dus voor een keuze. Kijken ze alleen naar wat financieel-economisch de beste oplossing is voor de schuldeisers, of worden er offers gebracht om de onderneming in stand te houden en verdere verloedering van de winkelstraat te voorkomen?
Dilemma voor curator
Pool: ‘Anderhalf jaar geleden hebben we een grote groep insolventierechtadvocaten precies dit dilemma voorgelegd. We hebben een hypothetische casus van het faillissement van Bekker (geïnspireerd op Blokker) gemaakt, en ruim 300 insolventierechtadvocaten gevraagd welke keuze zij zouden maken als zij curator zouden zijn van het bedrijf: gGaan ze voor de overnamekandidaat die veel geld biedt, maar van Bekker een discountparadijs wil maken, of gaan ze voor een overnamekandidaat met een lager bod, maar die de winkels wel in ere wil herstellen, waardoor de winkelstraat niet verder leegloopt? De meerderheid van 70% koos ervoor om in zee te gaan met de hoogste bieder, de rest (30%) koos voor de partij die Bekker in de winkelstraten zou houden.’
Deskundigen verwachten ook niet dat Blokker in zijn huidige omvang een doorstart zal maken, zelfs al leeft de winkelomzet weer op door de koopjesjagers. De curator wil verder niets kwijt over de uitverkoop of de zoektocht naar een doorstartkandidaat. Pool en collega’s volgen de ontwikkelingen op de voet.
Jan-Willem Oomen
Photo by Dmitrii Eliuseev on Unsplash