Universiteit Leiden

nl en

Start pilot Atelier: nieuwe onderwijsvorm binnen onze faculteit

Het is zo ver! We kunnen een grote stap rond de Kernvisie delen: de introductie van de pilot Atelier. Een nieuwe onderwijsvorm binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid. Deze pilot wordt in het huidige collegejaar 2024-2025 uitgevoerd tijdens het derde blok van de propedeuse en is een belangrijke pijler in de vernieuwing van ons juridisch onderwijs.

De pilot Atelier

Atelier (voorheen werknaam integratiegroepen) is een innovatieve onderwijsvorm gericht op vakoverstijgend, kleinschalig en activerend onderwijs. Atelieronderwijs vindt plaats naast de reguliere onderwijsbijeenkomsten en wordt georganiseerd in kleine groepen van 18 studenten. De pilot Atelier biedt een extra contactmoment van twee uur per week gedurende zes weken (vanaf de tweede week van het onderwijs). Deze ateliers zijn direct verbonden aan het onderwijs van de drie vakken binnen het derde blok en versterken de samenhang daartussen. Atelier is geen apart vak, leerlijn of traject, en daarom worden er geen extra studiepunten aan gekoppeld.

De pilot wordt gehouden voor voltijd propedeusestudenten in een tutorgroep die de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid monodisciplinair volgen. De pilot wordt uitgevoerd binnen de vakken: Inleiding Europees Recht, Inleiding Bestuursrecht en Grondslagen van het Recht en zal zich richten op het thema milieu.

weekoverzicht pilot atelier
Weekoverzicht pilot Atelier

Wat is het doel van de pilot Atelier?

Het doel van pilot is meervoudig. In kleine groepen van 18 studenten zal atelieronderwijs bijdragen aan: 

  • Het leggen van dwarsverbanden tussen vakken en disciplines van het recht;
  • Actief studiegedrag en ontwikkeling van vaardigheden;
  • Kritische reflectie op de studiestof.

De verwachting is dat deze aspecten zullen bijdragen aan een hoger studiesucces en ook aansluiten bij het toekomstige uitstroomprofiel voor de moderne bachelor student van de Universiteit Leiden.

Aanleiding pilot

De pilot Atelier is ontwikkeld als onderdeel van de Kernvisie. Binnen de Kernvisie wordt gewerkt aan meer waardevolle contactmomenten tussen studenten en docenten, met een focus op interdisciplinair onderwijs en een hogere academische standaard.

Coördinator Atelier

Om deze vernieuwing in goede banen te leiden zijn we trots om Kristof Gombeer aan te kondigen als coördinator van het atelieronderwijs. Kristof is verantwoordelijk voor de aansturing en begeleiding van de atelierdocenten, de organisatie van Atelier en het bewaken van de doelen van het atelieronderwijs in samenwerking met vakcoördinatoren. Ook vervult Kristof een rol als vakcoördinator van het deelnemende blok, waardoor hij nauw betrokken is bij de pilot.

Pionieren

Samen pionieren binnen onze faculteit biedt een kans om ons onderwijs te versterken. Tegelijkertijd zijn we ons er ook van bewust dat deze onderwijsvernieuwing veel vraagt van medewerkers. We willen alle betrokkenen bij de ontwikkeling van atelieronderwijs en de pilot dan ook heel hartelijk bedanken voor hun medewerking, inzet en flexibiliteit.

Vragen of meer informatie?

Met veel enthousiasme kijken we uit naar deze innovatieve onderwijsvorm en de resultaten die het zal opleveren bij onze studenten. De pilot wordt na afloop geëvalueerd, met als doel praktische en inhoudelijke verbeterpunten te identificeren. Voor vragen of meer informatie over de pilot Atelier kun je contact opnemen met Kristof Gombeer (k.c.n.gombeer@law.leidenuniv.nl).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.