De dag van Jasper
Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.
Vrijdag 29 november
‘Vrijdag is normaal een dag om naar Groningen te gaan. Maar vanmiddag en vanavond zijn er verplichtingen in Leiden, en dus doe ik de overleggen met de Groningse promovendi online. Dat komt niet slecht uit, want er zijn mensen aan het werk in ons huis en daar kan ik dan meteen even mee bijpraten. Intussen zorg ik dat de kinderen gevoed en met lunchpakket naar school gaan.
Ik start de werkdag met het maandelijkse online overleg met onze partnergroep bij Nanyang Technological University (NTU) uit Singapore. We werken al een jaar of vijf hecht samen met deze groep in de ultrasnelle optische spectroscopie. Eerder dit jaar hebben we onze eerste double-degree promovendus zien promoveren en de tweede zal in het komende jaar zijn proefschrift verdedigen. We zijn hard bezig aan de laatste analyses van optische experimenten die zijn gedaan bij NTU om overdracht van elektronische energie te ontrafelen in een fotosynthetisch supercomplex van planten (Photosystem II). Experimenteel en theoretisch een uitdagend project, omdat het systeem in de orde van honderd wisselwerkende foto-actieve moleculen bevat in een complexe en dynamische eiwitomgeving. Ondanks deze uitdagingen zijn we toch weer een flink stuk verder gekomen in het afgelopen jaar, vooral dankzij uitstekend werk van de promovendi.
Na dit overleg gebruiken we het grootste deel van de verdere ochtend om met promovendus Gijsbert te spreken over zijn uitbreiding van een bestaande theoretische techniek voor energietransport in grote moleculaire systemen. Hij heeft daartoe afgelopen week de complexe volgende stap in een storingstheorie afgeleid en me tien pagina’s vol met uitgetypte formules toegestuurd. Ik heb gisteravond niet alles stap voor stap kunnen nagaan, daarvoor is het te omvangrijk, maar het ziet er plausibel uit. Dan is het nu de kunst om de implementatie van de uitkomst te programmeren. Spannend, want we kunnen hiermee een stap verder komen dan anderen tot nu toe hebben gedaan.
Hierna lunch ik snel en ga ik naar Leiden, waar ik eerst met bestuurssecretaris Floris de bestuursagenda voor komende week doorneem. Daarna volgt een ontvangst van professor Tanikawa, hoofd internationalisering van de Japanse Nagoya University. Hij is hier om het CML te bezoeken, dat een goede samenwerking met Nagoya heeft. René Klein en Tomer Fishman, beiden van CML, nemen deel aan het levendige gesprek. Tomer is alumnus van Nagoya en degene die de samenwerking is gestart. We praten over de ervaringen tot nu toe, het onderzoek bij Nagoya en de mogelijke uitbreiding van de samenwerking, onder andere met een staf- en studentuitwisseling en joint-degree PhD-trajecten. Een basisovereenkomst hiervoor ligt klaar om te tekenen.
Vervolgens handel ik een aantal e-mails af en werp ik vast een blik vooruit op de agenda van volgende week. Hierna ga ik naar een restaurant om samen met Sense Jan van der Molen, WD van het LION, vice-president Chien van National Tsing Hua University (NTHU) uit Taiwan te ontvangen. Het is een interessante internationale dag! Chien heeft eerder vandaag al met vertegenwoordigers van vier van onze instituten gesproken.
Taiwan is interessant vanwege zijn hightech (halfgeleider) industrie en NTHU werkt daarmee dan ook nauw samen. Deze contacten, door onderzoeksamenwerking en studentstages, zijn waardevolle ervaringen waar wij mogelijk van kunnen profiteren, bijvoorbeeld in relatie tot het nationale Beethoven-programma, maar ook voor samenwerkingen binnen ons Leiden Bioscience Park. Omgekeerd is NTHU geïnteresseerd in onze sterktes in diverse disciplines. Kortom, ook dit contact gaan we zeker verder exploreren. Interessant detail is dat Chien met zijn zoon reist, die ook het perspectief van een student in Taiwan goed met ons kan delen.
Na het diner fiets ik snel naar het station. Het is koud en de vandaag snel opgekomen verkoudheid voelt extra onplezierig; rillend en hoestend zit ik in de trein. Als ik thuis ben, zoek ik snel mijn bed op, in de hoop dat een goede nachtrust dit ongemak de kop zal indrukken. Morgen weekend, familiediner bij een van mijn zussen, een mooi vooruitzicht om fit voor te zijn.’