Twee ERC Consolidator Grants voor Leidse wetenschappers
Twee Leidse wetenschappers ontvangen een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Met deze beurs van maximaal twee miljoen euro kunnen zij hun wetenschappelijk onderzoek voortzetten en uitbreiden.
De Consolidator Grant is bedoeld voor veelbelovende wetenschappers met tussen de zeven en twaalf jaar ervaring na hun promotie. Zij kunnen de beurs van maximaal twee miljoen euro gebruiken om in een periode van vijf jaar hun team van mede-onderzoekers en ondersteunend personeel te financieren.
Matthew Canfield – Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Metajuridica
Matthew Canfield heeft de Consolidator Grant gekregen voor zijn project Data Governance for Equitable and Sustainable Digital Food Systems (DIGIFOOD). Dit project onderzoekt hoe gegevens van digitale hulpmiddelen, zoals apps voor mobiele telefoons en drones, worden beheerd in de landbouw. Nu deze technologieën wereldwijd steeds gebruikelijker worden, bieden ze grote mogelijkheden om voedselonzekerheid aan te pakken en duurzaamheid te bevorderen. Zonder goed bestuur kunnen de gegevens die met digitale hulpmiddelen worden verzameld echter de ongelijkheid in voedselsystemen vergroten.
DIGIFOOD zal de opkomende normen en praktijken van agrarisch gegevensbeheer onderzoeken door middel van een transnationale en vergelijkende studie van Kenia, India en Colombia - drie landen in de voorhoede van agrarische digitalisering in het zuidelijk halfrond. Deze baanbrekende studie zal bijdragen aan een op mensenrechten gebaseerde benadering en innovatieve empirische methodologieën ontwikkelen voor de studie van recht en digitale technologie.
David Holmes – Wiskunde en Natuurwetenschappen, Mathematisch Instituut
Het EAGL-project combineert twee takken van de wiskunde: het tellen van meetkundige vormen (enumeratieve meetkunde) en het vinden van oplossingen in gehele getallen voor vergelijkingen (getaltheorie). In de meetkunde tel je bijvoorbeeld hoeveel cirkels andere cirkels raken, of los je problemen met betrekking tot de theoretische fysica op. In de getaltheorie onderzoek je of bepaalde vergelijkingen oplossingen in gehele getallen hebben. EAGL onderzoekt een speciaal meetkundig object dat deze twee gebieden verbindt. Dit object helpt bij het tellen van vormen in ingewikkelde ruimtes en bij het vinden van oplossingen voor symmetrische vergelijkingen. Zo leren de twee vakgebieden van elkaar en ontstaan nieuwe ideeën.