Leiden Bio Science Park snelst groeiende grote campus van Nederland
Van de 900 nieuwe bedrijven die zich sinds 2018 op de grootste campussen van Nederland vestigden, kozen er maar liefst 194 voor Leiden. Daarmee groeit het Leidse innovatiedistrict sneller dan alle andere grote campussen. Dit blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International.
Campussen en science parks zijn een drijvende kracht achter de Nederlandse economie, versnellen innovatie én dragen bij aan oplossingen voor de uitdagingen waar onze samenleving voor staat. Het is daarom van groot belang dat Nederland in de ontwikkeling van deze innovatieve ecosystemen blijft investeren. Dit is de conclusie van het op 4 december verschenen onderzoek van Buck Consultants International (BCI).
In het rapport wordt een actueel overzicht van campussen gegeven en de meerwaarde van campussen verkend. BCI deed het onderzoek in opdracht van het Nationaal Campussen Overleg (het overlegplatform van de tien grootste campussen/science parks in Nederland) en in afstemming met het ministerie van Economische Zaken.
Werkgelegenheid stijgt drie keer zo hard als in rest van de regio
Het Leiden Bio Science Park viert dit jaar haar veertigjarig bestaan en is uitgegroeid tot de grootste, gespecialiseerde campus en science park van Nederland. Mede dankzij de internationale status als Life Sciences en Health innovatiedistrict, loopt Leiden Bio Science Park voorop in bedrijvigheid en impact. Procentueel stijgt de werkgelegenheid op het LBSP daarmee bijna drie keer zo hard als in de rest van de Leidse regio.
Inmiddels bieden hier 430 bedrijven werk aan meer dan 11.700 mensen. Inclusief onderwijs- en kennisinstellingen werken er in totaal 25.000 mensen op het Leiden Bio Science Park. De innovatieve kracht van het park wordt benadrukt door de sterk toegenomen aanwezigheid van start-ups (van 5 naar 66 sinds 2018) en uit kennisinstellingen en bedrijven ontstane spin-offs (van 35 naar 77).
Groei brengt nieuwe uitdagingen
Esther Peters, directeur van Leiden Bio Science Park, onderstreept dat de internationale status van het park als Life Sciences & Health innovatiedistrict een kwestie van lange adem is geweest: ‘Net als bij het eveneens levendige start-up netwerk van onze partner TU Delft Campus, wordt hier in Leiden kennis succesvol vertaald naar toepassingen in de praktijk. We werken dagelijks aan de toekomst van gezondheid. Onze economische en maatschappelijke impact reikt tot ver buiten de grenzen van ons innovatiedistrict, en zelfs buiten onze landsgrenzen. Daar profiteert heel Nederland van.’
De groei van de campus brengt volgens Peters tegelijkertijd uitdagingen met zich mee. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van de ruimte, netcongestie, en het aantrekken van nationaal en internationaal talent. ‘Leiden Bio Science Park blijft er daarom samen met het Nationaal Campus Overleg op hameren dat dit om een consistent beleid en investeringen op nationaal niveau vraagt.’