Universiteit Leiden

nl en

Oorlog, liefde en… voetbal: 2024 in Leidse verhalen

Een nieuw kabinet, brandhaarden in de wereld en natuurlijk veel wetenschap: dit zijn de vijf verhalen van de Universiteit Leiden die jullie graag lazen in 2024.

Nederlandse havens en vliegvelden een doelwit

Hoewel de oorlog in Oekraïne een ver weg van ons bed show lijkt, waarschuwen experts dat de kans op dreiging dichter bij huis reëel is. De Leidse hoogleraar War Studies, Frans Osinga bevestigt dat beeld. ‘Bij een aanval op een NAVO-land geldt artikel 5 en kan het opeens gebeuren dat Amerikaanse eenheden in Rotterdam landen en naar de oostgrens getransporteerd moeten worden. De Nederlandse havens en vliegvelden zijn dan een logisch doelwit van Russische raketten. Die kunnen binnen een paar minuten hier zijn. De dreiging is dus niet ver weg.

Het interview met Osinga krijgt een eervolle vermelding, want het is veruit ons best gelezen verhaal van 2024.

Kabinet met Leidse invloeden

Bijna een half jaar duurde het voordat de PVV, VVD, NSC en BBB er samen uit kwamen en kabinet Schoof I een feit was. Alumni van de Universiteit Leiden zijn per definitie interessant, zeker als ze in de regering terechtkomen. Er was dus veel nieuwsgierigheid naar welke kabinetsleden een geschiedenis hebben in Leiden. Inmiddels is dat er eentje minder: staatssecretaris Toeslagen, Nora Achahbar (Nederlands Recht in Leiden) trad in november af vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Weten welke vier er nog over zijn? Lees dan ons verhaal.

Blauwtje lopen

Mannen overschatten hun kansen op de datingmarkt nogal eens. Met die toch enigszins pijnlijke boodschap verdedigde cognitief psycholoog Iliana Samara succesvol haar proefschrift. Vier jaar lang deed ze onderzoek naar hoe romantische aanstrekkingskracht tussen mensen ontstaat. Eyetrackers en een speeddate zorgden voor de benodigde onderzoeksdata. Samara ontdekte dat we de lichaamstaal van iemand die we aantrekkelijk vinden spiegelen. Een brede glimlach tijdens een date voorspelt weinig goeds voor de toekomst en mannen die graag een tweede ontmoeting met hun aantrekkelijke date willen, overschatten hun kansen daarop. Maar ja, nooit geschoten …

Hoe win je de voetbalpoule van je collega’s?

Over de halve finale van Oranje zullen we het maar niet meer hebben. Toch deed het Nederlands elftal het helemaal niet slecht tijdens het EK voetbal afgelopen zomer. Onverwachts zullen Oranje-minnende collega’s, vrienden en familie het daarom best aardig gedaan hebben in de voetbalpoules. Hierbij alvast een tip voor het EK voetbal vrouwen in 2025, of het WK van 2026: de voetbalpoule kun je ook wetenschappelijk benaderen. Statisticus Marjolein Fokkema geeft een belangrijke tip: schakel je emoties uit, hoe graag je ook wil juichen voor Oranje.

Joeri Morpurgo op zoek naar insecten

Meer geveltuintjes graag!

Het is vaak maar een vierkante meter en soms nog wel minder, maar geveltuintjes zijn goud waard voor planten en dieren in de stad. Ecoloog Joeri Morpurgo zat dagenlang op zijn knieën in de Haagse en Amsterdamse binnenstad. Maar liefst 235 plantensoorten en 154 soorten insecten wist hij te determineren. ‘Het gaat om een gigantische hoeveelheid soorten, zelfs meer dan normaal gesproken in natuurlijk gebied voorkomt’, zo vertelde hij eerder over zijn onderzoek. Mocht je nu nog niet weten wat je moet vragen voor onder de kerstboom, dan heeft Morpurgo nog wel een tip. ‘Wip die tegels en zet die plantenbakken neer!’ Hoe meer groen en bloemen, hoe beter, ook in de stad.

Wil je ook in 2025 lezen over onze wetenschap en hoe die vervlochten is met de wereld om ons heen? Abonneer je dan nu op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.