Een koffer met een quantumlichtbron: QuanTour bezoekt Leiden
Een koffer beplakt met stickers van verschillende universiteiten, met hierin een quantumlichtbron. Sinds april 2024 bezoekt deze koffer in Europa wetenschappers die onderzoek doen naar losse fotonen: de kleinst mogelijke hoeveelheid van licht. De koffer, ook wel ‘Q-torch’ genoemd, reist van lab naar lab als een olympische vlam, en kondigt zo het International Year of Quantum Science and Technology 2025 aan.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofDe koffer vertrok uit Edinburgh en kwam deze week in Leiden aan. Komende maand onderzoekt natuurkundige Mio Poortvliet de lichtbron van wereldklasse. Poortvliet en zijn collega’s in de groep van Wolfgang Löffler zullen aantonen dat je met deze lichtbron het kleinste quantumdeeltje van licht, fotonen, kunt maken.
Maar hun onderzoek gaat veel verder. Het Löffler-lab onderzoekt verschillende gebieden binnen de klassieke- en quantumoptica: onder andere de interactie tussen licht en materie op het niveau van quantumdeeltjes, quantumoptica in vaste stoffen en quantumpositie-verificatie. Fundamenteel onderzoek dat van essentieel belang is voor allerlei toepassingen van quantumtechnologieën in de toekomst, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van een extra beveiligingslaag in onze communicatie.
In een podcast op website Under the microscope vertelt Löffler over zijn onderzoek.
Zijpaden verkennen? Dat is nog nuttig ook
De onderzoekers houden er ook van om zijpaden te verkennen. Zo willen ze bijvoorbeeld graag weten of mensen enkele fotonen kunnen zien , dus passen ze hun expertise in quantumoptica toe om de grenzen van de menselijke visuele perceptie te onderzoeken. Dit kan mogelijk nuttig zijn voor toepassingen in het vakgebied neurowetenschappen.
‘Voor mij persoonlijk is nog belangrijker dan al deze mooie onderzoeksresultaten dat we met dit werk onze studenten en promovendi opleiden,’ zegt Löffler. ‘Dat we ze al deze kennis op een bijzondere en nuttige manier meegeven in hun carrière.’
Quantumonderzoek in volle breedte vind je in Leiden
Wetenschappers van de Universiteit Leiden doen op allerlei manieren onderzoek naar quantum, vanuit de Quantum Hub Leiden die onderdeel is van Quantum Delta NL. Naast heel veel fundamenteel onderzoek naar quantumdeeltjes, ontwerpt onderzoeksgroep Applied Quantum Algorithms bijvoorbeeld algoritmes voor de quantumcomputers van de toekomst. Weer anderen doen onderzoek naar wat het algemene publiek vindt en weet van quantumwetenschap en -technologie.
Happy Quantum New Year
Het jaar 2025 werd gekozen als Quantumjaar, omdat wetenschappers honderd jaar geleden de eerste stappen zetten in de quantummechanica. De Verenigde Naties heeft het Internationale Jaar van de Quantumwetenschap en Technologie uitgeroepen, met als doel overal activiteiten te organiseren die het publieke bewustzijn over quantumtechnologie en het belang van de quantumwetenschap en -toepassingen vergroten.
In 2025 organiseert het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde meerdere conferenties, waaronder Fysica 2025 en GIREP-EPEC 2025.
Quantour Europa
De reis van de QuanTour koffer startte in april 2024 in Oostenrijk en is te volgen op TheScienceTalk en Instagram. In totaal bezoekt de koffer 12 landen en bezoekt onderweg de volgende universiteiten en wetenschappers:
- Linz, Austria, Laboratory of Armando Rastelli
- Rome, Italy, Laboratory of Rinaldo Trotta
- Basel, Switzerland, Laboratory of Richard Warburton
- Madrid, Spain, Laboratory of Carlos Antós-Solanas
- Paris, France, Laboratory of Pascale Senellart
- Cambridge, England, Laboratory of Mete Atature
- Cork, Ireland, Laboratory of Emanuele Pelucchi
- Edinburgh, Scotland, Laboratory of Brian Gerardot
- Leiden, Netherlands, Laboratory of Wolfgang Löffler
- Copenhagen, Denmark, Laboratory of Nika Akopian
- Stockholm, Sweden, Laboratory of Ana Predojevic
- Wrocław, Poland, Laboratory of Anna Musiał