Serious gaming helpt studenten en locals in Den Haag verborgen ongelijkheden in de energie transitie te ontdekken
Afgelopen 6 december hebben Buurtlab 070 en de Leiden University Green Office (LUGO) samen een evenement georganiseerd bij de Stadsoase Spinozahof in de Stationsbuurt in Den Haag. Studenten en buurtbewoners kwamen bij elkaar om op een interactieve manier meer te leren over energie ongelijkheid, aan de hand van de "serious game" Zonrecht van JustETrans.
Na het uitstel vanwege het slechte weer tijdens het symposium dat eerder dit jaar door Buurtlab 070 werd georganiseerd, werden we opnieuw uitgenodigd bij de Spinozahof om het Zonrecht-spel te komen spelen. In samenwerking met LUGO verwelkomde de Stadsoase deelnemers uit de buurt en van de Universiteit Leiden, wat een unieke kans bood om samen meer te leren over energie-ongelijkheid. Na het spel konden de deelnemers genieten van een maaltijd verzorgd door de Volkskeuken, wat waardevolle verbindingen tot stand bracht tussen studenten en bewoners van Den Haag. Laat dat nou precies zijn waar Buurtlab 070 zich voor in zet.
Het spel: op zoek naar (on)recht in de energie transitie
Zonrecht is een interactief bordspel ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Leiden en de TU Delft als deel van het JustETrans onderzoeksproject. Het spel daagt spelers uit om deel te nemen aan een besluitvormingsproces over de locatie van een toekomstig zonnepark.
Tijdens het spel moeten deelnemers hun dagelijkse verantwoordelijkheden balanceren terwijl ze tegelijk ook mee moeten doen aan het besluitvormingsproces. Het spel is zo ontworpen dat spelers verschillend belast worden, waardoor benadrukt wordt hoe deze ongelijkheden onrecht creëren en de uiteindelijke beslissing over de locatie van het zonnepark beïnvloeden.
Inzichten van het spel
Na slecht 20 minuten spelen kon er al een winnaar bekend gemaakt worden. Maar hoe heeft deze speler gewonnen? Waren er misschien oneerlijke voor- of nadelen die tijdens het spel onopgemerkt bleven? Door de deelnemers te confronteren met de impact van ongelijkheid, konden ze reflecteren op hun eigen ervaringen met rechtvaardigheid en werd kritisch nadenken over de eerlijkheid van het besluitvormingsproces gestimuleerd. Dit opende het gesprek over gelijke kansen en participatie, evenals enkele frustraties over huidige uitdagingen.
Volkskeuken diner
Het evenement hield niet op na het spel. Na de discussie over energie gelijkheid konden de deelnemers aanschuiven bij de Volkskeuken in de Spinozahof voor een diner met meer buurtbewoners -- en zelfs een papegaai! Deze informele setting en heerlijk eten faciliteerden voortdurende gesprekken over het spel en de verkregen inzichten, evenals gezellige verbindende praatjes.
Buurtlab 070
Buurtlab 070 doet onderzoek naar samenwerking en kennisdeling tussen onderzoekers, studenten en buurtbewoners rondom duurzaamheidsvraagstukken in Den Haag. Het Buurtlab werkt samen met wijken in Den Haag om uitdagingen op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen en verbindt studenten met deze vraagstukken doormiddel van bijvoorbeeld Sustainability Challenges.
Meer weten?
Heb jij interesse om dit soort vragen samen met studenten, bewoners en wetenschappers aan te pakken? Neem contact met ons op via buurtlab070@leidenuniv.nl.