Universiteit Leiden gaat open science meer erkennen en waarderen
De Universiteit Leiden krijgt een subsidie van 50.000 euro van Open Science NL om een stappenplan te ontwikkelen om open science op te nemen in de inhoudelijke strategie van diverse instituten en vervolgens door te vertalen naar het personeelsbeleid.
Dat is nodig, want als instituten en teams voor zichzelf onvoldoende duidelijk hebben wat hun strategie is, is het ook niet duidelijk voor welke activiteiten en resultaten medewerkers erkend en gewaardeerd zouden moeten worden.
Open science
Open science gaat over het meer toegankelijk, inclusiever, en betrouwbaarder maken van de wetenschap. De Universiteit Leiden ziet open science als dé manier om een grotere wetenschappelijke en maatschappelijke impact te maken. Open Science is daarom als speerpunt opgenomen in het Academia in Motion-programma.
Doelen van het project
In het stappenplan, dat vanaf januari 2025 wordt ontwikkeld, wordt naar verschillende zaken gekeken. Ten eerste helpt het project instituten en teams om hun inhoudelijke strategie scherper te formuleren, zodat duidelijk wordt wat de belangrijkste doelstellingen en prioriteiten zijn.
Ten tweede wordt onderzocht welke plaats open science in die strategie inneemt. Welke open science-aspecten wil een instituut of team erkennen en waarderen? En hoe draagt dit bij aan de doelstellingen van een instituut of team? Gaat een instituut zich bijvoorbeeld richten op Citizen Science of op Open Access? En dit zijn maar twee voorbeelden van de vele mogelijkheden die er zijn.
Ten slotte wordt gekeken op welke manier de strategie en de aspecten van open science daarin concreet worden gemaakt in personeelsbeleid. Denk hierbij aan hoe het wordt opgenomen in GROW-gesprekken, bij werving, promotiecriteria en andere HR-processen.
Van pilot naar bredere toepassing
De methodiek wordt in eerste instantie getest bij het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) en meerdere secties van de afdeling Psychologie van de faculteit Sociale Wetenschappen (FSW). De ervaringen uit deze pilot worden gebruikt om de aanpak verder te verfijnen. Op basis van de opgedane ervaring kan de methodiek na afloop van het project ook in andere instituten van FSW en andere faculteiten worden toegepast .
Landelijke coördinatie door CWTS
In totaal hebben 23 kennisinstellingen financiering ontvangen via de subsidieronde van Open Science NL. Daarnaast is een projectvoorstel van CWTS gehonoreerd voor de landelijke coördinatie van deze projecten. Op deze manier kunnen best practices worden uitgewisseld en kan er afstemming tussen verschillende instellingen plaatsvinden. De landelijke coördinatie ligt in handen van CWTS-onderzoeker Inge van der Weijden. ‘De transitie naar Open Science vereist een cultuurverandering die we alleen samen kunnen vormgeven. We bouwen voort op de solide basis van het nationale Erkennen en Waarderen programma en gebruiken de state-of-the art kennis en netwerk van CWTS in Open Science.’
Lees ook het nieuwsbericht van Open Science NL over de financiering aan 23 kennisinstellingen.