Universiteit Leiden zet extra in op directe CO2-reductie en stopt met inkoop certificaten
Met ingang van 2026 zet de universiteit extra in op directe CO2-reductie. Dit is mogelijk door het stoppen met de inkoop van compensatiecertificaten. In plaats hiervan investeert de universiteit meer in energiebesparing.
De universiteit werkt hard aan het verduurzamen van gebouwen en het verminderen van gasaansluitingen. Sinds 1990 is er al een aanzienlijke afname van de CO2-uitstoot met 47%, maar er moet nog veel gebeuren voor de voorgenomen vermindering van 95% in 2050. Dat stelt vastgoeddirecteur Chris Suijker die het besluit toelicht: ‘We willen nu meer inzetten op energiereductie en niet in compensatiecertificaten, waarvan de effectieve werking onvoldoende is gegarandeerd.’
Klimaatprojecten
Met de aanschaf van de zogenaamde Verified Emission Reduction credits (VER’s) worden internationale klimaatprojecten gefinancierd. Uit diverse onderzoeken kwam naar voren dat deze projecten niet altijd goed verlopen. Land voor het aanplanten van bomen kan bijvoorbeeld illegaal verkregen zijn en beloftes over duurzame bebossing worden niet altijd nagekomen. Ook uit onderzoek van studenten van het LDE Sustainability Honours Programme bleek dat de universiteit geen garantie krijgt dat de CO2-reductie daadwerkelijk plaatsvindt, zelfs niet als de certificaten voldoen aan een internationale standaard. Mede vanwege de bezuinigingsopgave is de universiteit in 2024 gestopt met de inkoop van deze onvoldoende bewezen compensatiecertificaten.
Garanties van Oorsprong-certificaten
De universiteit stopt ook met de inkoop van Nederlandse Garanties van Oorsprong-certificaten (GvO’s), die aantonen dat elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals wind-en zonne-energie. Die certificaatinkoop leidt in Nederland niet tot extra productiecapaciteit van groene energie. Het aantal windmolenparken op de Noordzee staat vast en de aanleg wordt volledig gesubsidieerd door de overheid. De universiteit stopt met de inkoop vanaf 2026 omdat er tot die tijd nog contractuele verplichtingen zijn.
Investeren in directe duurzame maatregelen
Het schrappen van beide soorten certificaten levert vanaf 2026 een besparing op van 400.000 euro en vanaf 2027 is dit 500.000 euro per jaar. Hierdoor kan Vastgoed blijvend investeren in andere duurzame maatregelen, zoals de vervanging van verlichting door energiezuinige LED-systemen in alle gebouwen. Ook wordt er geïnvesteerd in energiebesparing van faciliteiten, zoals laboratoria. Daarnaast gaat de universiteit door met andere duurzame maatregelen, waaronder de uitbreiding van zonnepanelen, het aanleggen van groene daken en biodiverse tuinen. ‘Met dit besluit richt de universiteit zich op concrete maatregelen, die een direct meetbare impact hebben op haar eigen energieverbruik en CO2-uitstoot’, aldus vastgoeddirecteur Chris Suijker.
De universiteit wil al haar CO2-uitstoot, zoals bij de inkoop van goederen, reizen en het woon-werkverkeer, beter in kaart brengen en inzichtelijk maken. Het doel is ook deze uitstoot te reduceren.