Update Kernvisie: belangrijke mijlpalen en vooruitblik
Graag brengen we jullie op de hoogte van de voortgang en recente ontwikkelingen rondom de Kernvisie. Diverse mijlpalen zijn bereikt, grote stappen zijn gezet en we kijken vooruit binnen het belangrijke Kernvisie implementatiejaar 2024-2025. Enkele mijlpalen uitgelicht:
Activerend Bachelorjaar 1 en Menukaart
Alle eerstejaarsvakken van de drie juridische bachelors hebben nieuwe, activerende vakontwerpen ontwikkeld. Deze zijn gebaseerd op de Menukaart Activerende werkvormen, opgesteld door Kernvisie-Team 2. De vakcoördinatoren werkten deze ontwerpen uit tijdens een ontwerptraject, waarin zij deelnamen aan meerdere werk- en ontwerpsessies.
Eerste Kernvisie-maatregelen gestart
Sinds september 2024 zijn de eerste maatregelen uit het Kernvisie-programma van start gegaan. Waaronder een extra formatief toetsmoment in alle drie de vakken van het eerste blok.
Ontwikkeling en pilot van de nieuwe onderwijsvorm Atelier
Team 2 van de Kernvisie heeft een plan ontwikkeld voor de introductie van Atelier, een innovatieve onderwijsvorm die vakoverstijgend, kleinschalig en activerend onderwijs centraal stelt. Naast het reguliere onderwijs van de Bachelor Rechtsgeleerdheid voegt Atelier twee extra onderwijsuren per week toe, waarin de inhoud van drie vakken in een blok samenkomt. Atelier draag bij aan de niveauverhoging van de Bachelor Rechtsgeleerdheid en is daarmee een belangrijke stap in de vernieuwing van ons juridische onderwijs. De pilot Atelier start in februari 2025 tijdens blok drie van het huidige collegejaar.
Realisatie verplichte matchingmodule: livegang per 1 januari 2025
Kernvisie-Team 3 heeft een online matchingmodule gerealiseerd. Vanaf 1 januari 2025 doorlopen aankomende studenten aan onze faculteit een verplichte online matchingmodule. Deze matchingmodule gaat ook gelden bij inschrijving voor de juridische bachelors Rechtsgeleerdheid, Fiscaal Recht en Notarieel Recht. De module biedt een realistisch beeld van de opleidingen, stelt vragen over motivatie en interesses en benadrukt het belang van taal en tijdsinvestering. De verplichte matching heeft als doel om studenten een bewustere studiekeuze te laten maken en al een mate van commitment aan te laten gaan voordat ze in september starten.
Nieuwe projectstructuur en (leerlijn)coördinatoren
Met de start van de nieuwe projectorganisatie in november 2024 zullen de teams die zich bezighouden met studiebegeleiding, vrije keuzeruimte in het vijfde semester en afstuderen blijven bestaan. De overige teams hebben hun eindproducten overgedragen aan nieuwe (leerlijn)coördinatoren, die hiermee verder aan de slag gaan in de implementatiefase van de Kernvisie. De verschillende (leerlijn)coördinatoren en dossierverantwoordelijken werken nauw samen met het Kernteam en de voorzitters van de voortgezette teams binnen de Taskforce ‘nieuwe stijl’. Deze taskforce komt regelmatig bijeen om de voortgang en afstemming tussen de verschillende dossiers te waarborgen. Bijgaand een overzicht van de contactpersonen per dossier, die recentelijk gestart zijn in hun nieuwe rol.
Vooruitblik
In dit belangrijke implementatiejaar 2024-2025 komt het aan op het verder doorvoeren van de plannen op vakniveau, binnen afdelingen en in de onderwijslogistiek. Daarnaast wordt gewerkt aan een brede visie op studentenparticipatie binnen het onderwijs waarin ook de toetsmaatregelen en de werkdruk van de staf worden meegenomen. De voorbereiding hiervoor is bijna afgerond en kan naar verwachting in januari worden voorgelegd aan de relevante gremia. We zijn dan ook blij te kunnen delen dat de Kernvisie op koers ligt voor september 2025, wanneer het eerste cohort studenten van start gaat in de vernieuwde juridische bachelors.
In het nieuwe kalenderjaar blijven we graag samen met jou bouwen aan de bachelor van de toekomst, waarin uitdagend, vooruitstrevend en toekomstbestendig onderwijs centraal staat.
Heb je vragen over de (implementatie van de) Kernvisie? Neem dan gerust contact op met het team van de Kernvisie via kernvisie@law.leidenuniv.nl of met Michael Klos, m.klos@law.leidenuniv.nl.