Universiteit Leiden

nl en

De dag van Jasper

Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.

Van Beethoven tot toetsen scheikunde: een dag vol met plannen voor de toekomst

Dinsdag 21 januari 2025

‘Ik ben vroeg wakker en zit ruim voor zeven uur te ontbijten in het nog koude souterrain. Het wordt een interessante dag. Hoogtepunt van de dag wordt Beethoven in het Circustheater in Scheveningen, met een andere betekenis dan de naam doet vermoeden. Maar eerst ontbijt en lunch maken, met speciale aandacht voor de kinderen, die beiden een toetsweek hebben.

Voor ik van huis vertrek bel ik om acht uur met onze rector Hester Bijl over de onderhandelingen met de China Scholarship Council. Deze duren al lang en we zijn in feite over de deadline heen om voor dit jaar nog een nieuw contract te tekenen. Ik heb gisteren uitvoerig overlegd met Yun Tian, onze beleidsmedewerker Global Engagement, wat heeft geleid tot een advies aan Hester over de aanpak voor de komende tijd. Ze gaat dat vanmiddag in het Onderzoeksberaad (het reguliere overleg over onderzoek tussen de portefeuillehouders onderzoek in de faculteiten en de rector, red.) voorleggen aan de faculteiten, maar dat moet ik zelf missen.

Het gebouw van het ministerie van OCW
Het gebouw van het ministerie van OCW

Hierna ga ik snel naar Leiden. Het is een koude dag, er hangt een hoge mist in de lucht als ik langs het ministerie van OCW fiets; handschoenen en muts zijn hard nodig. Op kantoor starten we met de bestuursvergadering. De agenda is niet heel lang, maar er staan grote onderwerpen op waar we de ochtend makkelijk mee vullen. Het is goed voldoende tijd te hebben voor die onderwerpen; het geeft ons de tijd om er samen zorgvuldig naar te kijken. Vandaag neemt onder andere kennisveiligheid veel tijd in beslag. Een moeilijk onderwerp, waarvoor de overheid groeiende aandacht vraagt. Komende tijd gaan we hier binnen de faculteit uitgebreid over communiceren.

Na de bestuursvergadering hebben we een kwartier om even snel samen te lunchen, waarna ik het teamoverleg heb met de afdeling Academische Zaken. Pieter Schipper is twee maanden afwezig en ik neem de coördinatie in die tijd van hem over. Een fijn team en leuk om een tijdje te doen!

Beethoven
Beethoven gaat dit keer niet over muziek

Hierna spoed ik me naar het Circustheater, waar een bijeenkomst plaatsvindt voor de start van Beethoven, het landelijke programma dat het aantrekken en opleiden van talent voor de microchip-industrie moet versterken. We doen mee in het regionale plan Zuid-Holland, en gebruiken de middelen om een gezamenlijke mastertrack gericht op de hightech- en microchipindustrie in te richten binnen de masteropleidingen natuurkunde, sterrenkunde, wiskunde, informatica en scheikunde. Een bedrijfsstage is vast onderdeel van deze nieuwe track. Ik ben erg enthousiast over deze ontwikkeling en zie het als een mogelijke opmaat naar een aantal opleidingen met een technisch profiel, wat de positie van de faculteit kan versterken. De combinatie fundamentele en technische bètawetenschappen is een sterke en ik verwacht dat de vraag daarnaar in de toekomst sterk zal groeien.

‘We ontwikkelen een gezamenlijke mastertrack gericht op de hightech- en microchipindustrie’

Het is een interessante middag met informatieve presentaties vanuit onder andere de Economic Board Zuid-Holland, ASML en door Stef Vink, directeur van onze buren, de Leidse Instrumentmakers School. De LiS is erg geïnteresseerd om samen met onze faculteit de komende jaren nieuwe concepten vorm te geven, zoals het gebruik van AI bij het ontwerpen en het maken van nieuwe producten. Uiteindelijk worden we ook nog verrast met een echt stukje Beethoven, verzorgd door drie studenten van Codarts, het Rotterdams Conservatorium.

Hierna spoed ik me snel terug naar Leiden, waar de avondvergadering van het College van Promoties en de Raad van Decanen plaatsvindt. Deze duo-vergadering is maandelijks, altijd in de vroege avond en kenmerkt zich door een zeer collegiale sfeer tussen decanen onderling en de rector. Vaste punten zijn alle zaken rond promotietrajecten, benoemingen van hoogleraren, promotierecht, academische plechtigheden en deze maanden ook het naderend lustrum en eredoctoraten. Vandaag spreken we ook uitgebreid over de profileringsthema’s van de universiteit. Ik hoor tot mijn genoegen ook dat ons advies inzake de CSC-onderhandelingen is overgenomen in het Onderzoeksberaad. Mooi!

Na de vergadering ga ik snel naar huis; inmiddels is het flink mistig geworden en het is rustig op straat. De rest van de avond help ik de kinderen met hun toetsen voor morgen, toevallig is dat voor beiden scheikunde. Ik schrijf deze column en maak me klaar voor de nacht. Morgen naar Groningen, dan sta ik weer vroeg in een fris souterrain het ontbijt te maken.‘

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.