Universiteit Leiden

nl en

Eerste tijdschrift vanuit NWA-onderzoek 'Crafting Resilience' verschenen

Begin 2025 is het tijdschrift ‘De kracht van (on)macht verschenen’. Dit tijdschrift markeert de start van een reeks van zeven publicaties die naar aanleiding van het NWA-onderzoek ‘Crafting Resilience’ zullen verschijnen. In deze editie staat onmacht in de veiligheidszorg centraal.

De eerste editie van het tijdschrift, getiteld De kracht van onmacht
De eerste editie van het tijdschrift, getiteld De kracht van onmacht

Het doel van de reeks is om een breder publiek te betrekken bij het onderwerp van sociale veerkracht en maatschappelijke veranderingen te stimuleren. Het magazine wordt uitgegeven door Uitgeverij Van Gennep en bevat interviews, essays en reportages waarin de spanningen en dilemma’s binnen de veiligheidszorg worden belicht. Het kwam voort vanuit een samenwerking tussen onderzoekers en praktijkpartners binnen de leerlijn Veerkracht en Veiligheid. Deze onderzoekslijn wordt vanuit het Van Vollenhoven Instituut geleid door Hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude.

Het concept: (On)macht in de Veiligheidszorg

Professionals in de veiligheidszorg kampen met structurele uitdagingen, zoals personeelstekort, bureaucratische druk en de hoge verwachtingen van burgers. Dit tijdschrift legt niet alleen de focus op de onmacht die professionals hierdoor ervaren, maar belicht ook de complexe machtsdynamieken waarmee kwetsbare burgers in de veiligheidszorg te maken krijgen. Veiligheidszorg draait niet alleen om fysieke veiligheid, maar ook om het waarborgen van rechten en welzijn van burgers. Juist in deze context ontstaan spanningen tussen macht en onmacht, die een zorgvuldige aanpak vereisen.

Het tijdschrift zoomt in op drie specifieke groepen in kwetsbare posities: burgers die het vertrouwen in het systeem hebben verloren en zich buitengesloten voelen, slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties die extra kwetsbaar zijn door een ontbrekende verblijfsstatus, en personen met onbegrepen gedrag die tussen wal en schip raken in de zorg- en veiligheidsketen. De bijdragen in deze editie analyseren hoe beleid en lokale praktijken deze kwetsbare groepen beïnvloeden en wat nodig is om de dynamieken van macht en onmacht beter te begrijpen en aan te pakken.

Een bredere kijk op onmacht en verandering

Deze eerste uitgave van Crafting Resilience combineert inzichten van beleidsmakers, professionals en kwetsbare burgers zelf om een volledig beeld te schetsen van de spanningen in de veiligheidszorg. Door zowel nationale als lokale perspectieven te verbinden, biedt het tijdschrift een uniek holistisch inzicht in de uitdagingen en kansen op het snijvlak van zorg en veiligheid.  Naast het belichten van problemen daagt het tijdschrift lezers uit om onmacht niet alleen als een obstakel te zien, maar ook als een katalysator voor maatschappelijke verandering. Het biedt concrete voorbeelden van hoe onmacht kan leiden tot actie en hervorming, zoals te zien is bij burgers die zich verenigen om systeemfouten aan te kaarten.

Een blik op de inhoud van het themanummer

Deze eerste uitgave van Crafting Resilience biedt een veelzijdige en diepgaande verkenning van (on)macht in de veiligheidszorg, belicht vanuit verschillende invalshoeken:

  • Teun van Dongen opent met een fabel als metafoor voor de strijd van de overheid tegen extremistische groepen die de democratie ondermijnen en instituties destabiliseren door middel van juridische overbelasting.
  • Carine Kleine Haar en Anne Jonker verkennen de betekenis van (on)macht bij kritische burgers in een interview met Vincent Offermans, medewerker burgerbetrokkenheid, en Desiree van Deurse, een straatadvocaat die de kloof tussen burgers en instituties probeert te overbruggen.
  • Wiebe Ruijtenberg, ondersteund door illustraties van Jaap van Nijnatten, bespreekt een gesprek met het Dordtse Team Toeleiding en Bemoeizorg over hun aanpak van zorgmijding.
  • Nicolien de Gier gaat samen met Johanna Hoevenaar van het Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS) dieper in op slachtofferschap bij mensen zonder verblijfsvergunning.
  • Anne Jonker en Maartje van der Woude delen inzichten over de rol van lokaal bestuur in het aanpakken van radicalisering.
  • Richard Staring biedt een kritische blik op de praktijk van beleidsonderzoek in het veiligheidsdomein.
  • Katja van Nimwegen, werkzaam bij het ROS, deelt persoonlijke ervaringen over haar rol als hulpverlener.

Met deze rijke verzameling essays, interviews en reportages biedt het tijdschrift zowel theoretische als praktijkgerichte inzichten die uitnodigen tot reflectie en debat.

Voor alle geïnteresseerden is het tijdschrift verkrijgbaar via deze link. ‘De kracht van (on)macht: Dilemma's op het snijvlak van zorg en veiligheid’ is het eerste tijdschrift van een reeks van zeven

Achtergrondinformatie

Het tijdschrift is een resultaat van het NWA-onderzoek Crafting Resilience, een samenwerking tussen onderzoekers en praktijkpartners van de onderzoekslijn Veerkracht en Veiligheid. Deze onderzoekslijn wordt vanuit het Van Vollenhoven Instituut geleid door Hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude en omvat twee PhD projecten – van Anne Jonker en Nicolien de Gier – en twee PostDoc projecten van Wiebe Ruijtenberg en Hannah Bliersbach. Daarnaast is Roxane de Massol de Rebetz uit hoofde van haar Startersbeurs betrokken bij het onderzoek en vervult Vivian Thijssen de rol van onderzoeksassistent.

Dit innovatieve project is onderdeel van het interfacultaire onderzoeksprogramma Social Citizenship & Migration en sluit naadloos aan bij de speerpunten van de Universiteit Leiden: interdisciplinariteit en maatschappelijke impact.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.