Universiteit Leiden

nl en

LACDR introduceert ‘Digitale Labjas’ voor studenten Biofarmaceutische Wetenschappen

Leren programmeren, kennismaken met AI-methoden, of het gebruiken bij een onderzoeksproject bij het LACDR. Met de introductie van de innovatieve digitale leeromgeving ‘Digitale Labjas’ kunnen studenten van de bachelor Biofarmaceutische Wetenschappen hun computationele vaardigheden verder ontwikkelen.

De leeromgeving is door het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) onder leiding van Willem Jespers en Gerard van Westen als Noteable-omgeving geïntegreerd met de online leeromgeving Brightspace. Noteable is een platform in de cloud, gehost door de University of Edinburgh. Via Noteable krijgen studenten toegang tot programmeeromgevingen zoals Python en R met behulp van Jupyter-notebooks.

Donatie van Chris Oomen

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door een donatie van Chris Oomen via het Leids Universiteits Fonds (LUF) en ondersteunt de ontwikkeling van de computationele leerlijn binnen de bachelor. Het systeem is de afgelopen twee jaar in de praktijk getest.

Toegankelijk voor docenten, te integreren in vakken

De Noteable-omgeving is toegankelijk voor docenten, zij kunnen de omgeving integreren in bestaande of nieuw te ontwikkelen vakken. Belangrijk is dat gebruikers er vanaf elk apparaat toegang toe hebben, ongeacht of dit een Windows-laptop, MacBook of Linux-machine is, omdat de dienst in een cloudomgeving draait.

Laagdrempelige introductie

Met Jupyter-notebooks kunnen docenten praktische opdrachten maken met tekst, afbeeldingen en codeblokken. Dit zorgt voor een laagdrempelige introductie in het gebruik van computationele methoden.

Studenten kunnen zo de basis van programmeren leren, kennis opdoen van AI-methoden, of het systeem inzetten bij hun bacheloronderzoeksproject bij een van de onderzoeksgroepen van het LACDR. Het systeem biedt zelfs de mogelijkheid om kleine moleculaire liganden, een molecuul dat bindt aan een specifiek eiwit, te koppelen (docken) in driedimensionale eiwitstructuren.

Ook voor andere opleidingen binnen de Universiteit Leiden

Ook andere bachelor- of masteropleidingen binnen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen of de Universiteit Leiden kunnen gebruik maken van de leeromgeving.

In de praktijk bestaat de integratie uit het toevoegen van een link in een Brightspace-cursus, waardoor gebruikers met Single Sign-On naadloos kunnen overschakelen naar de dienst. Momenteel vinden er gesprekken plaats met de verschillende opleidingsdirecteuren en in het kader van SAILS om de leeromgeving verder uit te breiden.

Voorbeeld van de notable omgeving voor gebruik in een docking experiment met behulp van de openlijk beschikbare software Autodock Vina.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.