Universiteit Leiden

nl en

Nieuw onderzoek naar het effect van gesprekken met je ‘ik’ uit de toekomst

Wat als je advies zou kunnen krijgen van je toekomstige zelf? Jean-Louis van Gelder en zijn collega’s ontvangen een ERC Proof of Concept-beurs voor het project YourFutureU, waarin deelnemers gecoacht worden door een virtuele AI-versie van hun toekomstige ‘ik’.

Criminoloog Jean-Louis van Gelder en collega's onderzoeken hoe gesprekken met een virtuele toekomstige zelf kunnen helpen zelfdestructief gedrag te verminderen.
Criminoloog Jean-Louis van Gelder en collega's onderzoeken hoe gesprekken met een virtuele toekomstige zelf kunnen helpen zelfdestructief gedrag te verminderen.

Dit is de vierde beurs van de European Research Council (ERC) die criminoloog Jean-Louis van Gelder, hoogleraar bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen en directeur van het Duitse Max Planck Instituut, ontvangt voor zijn interdisciplinaire onderzoek naar de ontwikkeling van technologische interventies voor mentale gezondheid. Dit nieuwe project bouwt voort op eerder onderzoek naar hoe een virtuele toekomstige zelf kan helpen zelfdestructief gedrag te verminderen. Met deze ERC Proof of Concept-beurs gaat Van Gelder dit idee doorontwikkelen met behulp van large language models en kunstmatige intelligentie.

Persoonlijke geschiedenis

Van Gelder werkt in dit project samen met gedragsinterventie-expert Esther Mertens, klinisch psycholoog Maggie Webb en computerwetenschapper Janis Butz. Samen gaan ze een virtuele gesprekspartner ontwikkelen die het mogelijk maakt om als gebruiker in gesprek te gaan met bijvoorbeeld je tien jaar oudere zelf. Van Gelder: ‘We kunnen gebruikersspecifieke gegevens gebruiken om een persoonlijke geschiedenis te bouwen. Die fungeert als een soort synthetisch geheugen, waardoor de gesprekken echt persoonlijk en herkenbaar aanvoelen.' 

Toekomstgericht denken

Het idee achter YourFutureU: door regelmatig gesprekken te voeren met je toekomstige zelf, bouw je als gebruiker een psychologische verbinding op met die oudere ‘ik’. Die werkt als een soort raadgever en stimuleert zo zelfreflectie. Zo worden in gesprekken de gevolgen van je huidige keuzes helder, waardoor je sneller keuzes maakt die ook op de lange termijn goed voor je zijn. Gesprekken met je toekomstige zelf zorgen ook voor meer emotionele afstand, wat gevoelens van depressie kan verlichten. Daarnaast kan toekomstgericht denken ervoor zorgen dat je beter presteert, bijvoorbeeld op je studie of werk, effectiever doelen behaalt en gezondere keuzes maakt.

Ook zijn er mogelijke maatschappelijke voordelen: interventies als deze kunnen leiden tot lagere zorgkosten, betere toegankelijkheid van betaalbare zorg en minder criminaliteit.

App

Allereerst gaan Van Gelder en zijn team het taalmodel achter de AI-gesprekspartner trainen en laten testen door verschillende gebruikers. Daarna gaan ze in meerdere onderzoeken de effectiviteit ervan testen, bijvoorbeeld door te kijken naar het effect van deze interventie op uitstelgedrag of mentale gezondheid. ‘Uiteindelijk kan dit doorontwikkeld worden tot en op zichzelf staande app, gericht op preventie, of in combinatie met een ondersteunende module en therapie,’ vertelt Van Gelder.

Met Proof of Concept (PoC)-subsidies van de ERC krijgen onderzoekers de kans hun innovatieve ideeën verder te ontwikkelen en de haalbaarheid ervan te bewijzen. YourFutureU is een samenwerking tussen het Max Planck Institute for the Study of Crime, Security and Law en Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.