Ontwikkelingen Humanities Campus: Start renovatie De Vrieshof en veranderde plannen Lipsius Zuid
Er verandert wat in de plannen voor de ontwikkeling van de Humanities Campus. Zowel de Faculteit Geesteswetenschappen als de centrale organisatie en de afdeling Vastgoed moeten immers kosten besparen vanwege de financiële uitdagingen bij de faculteit en de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Tegelijkertijd blijft verduurzamen en moderniseren van onze gebouwen nodig om onze faculteit toekomstbestendig te maken en aantrekkelijk te houden.
In dit artikel geven we een update over de huidige stand van zaken én we maken de nieuwste gebouwnaam van de campus bekend. Ook nodigen we je uit om langs te komen bij één van de inloopmomenten over de Humanities Campus, waar je terecht kunt met vragen over alle ontwikkelingen.
Start ontwerp renovatie Matthias de Vrieshof
De realisatie van Cluster Noord (het huidige Matthias de Vrieshof) is de eerstvolgende stap op de planning. Het ontwerpproces begint dit jaar, waarna in 2026 de renovatiewerkzaamheden van start gaan. Om kosten te beperken en voortbouwend op de ervaringen met het Herta Mohr, wordt het gebouw casco gerenoveerd. Hierbij blijft de bestaande constructie behouden, maar wordt de gevel vernieuwd. De oplevering van het nieuwe gebouw staat gepland voor 2028, waarna de nieuwe bewoners hun intrek kunnen nemen. Na oplevering krijgen het LUCL, een gedeelte van het LUCAS, het Academisch Talen Centrum (ATC), het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), diverse onderwijsruimtes en labruimtes een plek in Cluster Noord. De toekomstige gebruikers van het gebouw worden in de komende maanden betrokken om input te leveren in het ontwerpproces.
En de nieuwe naam wordt…
Ook Cluster Noord krijgt een nieuwe naam. Tijdens de verbouwing van het Herta Mohr is een verkiezing georganiseerd waarbij medewerkers mochten stemmen op hun favoriete naam voor het gebouw. De meeste stemmen gingen naar Herta Mohr, maar ook de tweede naam op de lijst kon rekenen op veel stemmen. Het Faculteitsbestuur en het CvB hebben besloten om deze naam te geven aan Cluster Noord. Voortaan zal dit gebouw dan ook bekend staan als: Aleida Nijland.
Aleida Nijland (1870-1950) was de eerste promovenda aan de Universiteit Leiden en de eerste vrouwelijke Nederlandse doctor in de letteren. Ze zette zich in voor de verbetering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Nijland bracht haar jeugd deels door in Batavia en studeerde later Letteren in Leiden, waar ze in 1896 cum laude promoveerde. Ze werkte aan de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid rondom het thema ‘De vrouw en haar studie’ en gaf 34 jaar les aan meisjes-HBS'en en het Gemeentelijk Lyceum in Amsterdam. Als neerlandica legde ze zich toe op Guido Gezelle en Joost van den Vondel, over wie ze kort voor haar overlijden een biografie publiceerde.
Een duurzame campus
Duurzaamheid blijft een belangrijke ambitie. Daarom worden in 2025, in navolging van het Herta Mohr, ook de gebouwen aan de Doelenzijde aangesloten op de Warmte Koude Opslag (WKO). Dit is een duurzame energievoorziening die gebruik maakt van grondwater als medium voor energieopslag. De werkzaamheden starten naar verwachting in augustus 2025. Meer informatie over de planning en wat de werkzaamheden concreet gaan betekenen voor medewerkers en studenten, volgt in de komende maanden.
Plannen Lipsius Zuid herzien
Volgens de oorspronkelijke plannen staan na oplevering van het Herta Mohr nog de herontwikkeling van Cluster Noord, Nieuw Reuvens en Lipsius Zuid op de planning. Het huidige Lipsius wordt volgens de huidige planning in 2031 gesloopt. Daarvoor in de plaats zouden een kleiner studentenvoorzieningengebouw – Lipsius Zuid - en een groene ontmoetingsplek die aansluit op de Singelparkroute gerealiseerd worden. Lipsius Zuid komt voor dit moment te vervallen. Daarmee komt er dus één gebouw minder terug op de Humanities Campus en realiseert Vastgoed een forse besparing. De vrijgevallen kavel blijft beschikbaar voor mogelijke universitaire ontwikkelingen in de toekomst.
De geplande ruimtes die wegvallen met het niet realiseren van Lipsius Zuid, krijgen een plek in de andere gebouwen op de campus. Universiteitsbreed onderzoekt Vastgoed bovendien hoe alle faculteiten en de centrale organisatie efficiënter gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte.
Inloopmoment Humanities Campus
In februari organiseren we drie inloopmomenten voor medewerkers en studenten over de ontwikkelingen op de Humanities Campus. Wil je meer weten of heb je vragen? Kom langs op 4, 11 en 18 februari tussen 11.00 en 12.00 uur bij de informatiebalie in de centrale hal van het Lipsius. Je kunt je vraag natuurlijk ook stellen via hc-info@hum.leidenuniv.nl.