Universiteit Leiden

nl en

Promovendus ontwikkelt nieuw meetapparaat voor erectiestoornissen

Erectieproblemen kunnen een grote impact hebben op iemands levensgenot en gezondheid, maar de diagnostiek is pijnlijk, ongemakkelijk en technisch verouderd. Promovendus Evelien Trip ontwikkelde een nieuw meetapparaat dat comfortabel en pijnloos erecties kan meten.

Het onderzoek van Trip begon met een patiënt die absoluut geen injectie in zijn penis wilde. ‘Die injectie was nodig voor de diagnostiek. Deze meneer kon daardoor niet verder worden geholpen.’ Het is een probleem dat Trip vaker tegenkwam tijdens haar werk als arts en seksuoloog NVVS, destijds in het St. Antonius Ziekenhuis. Ze besloot op zoek te gaan naar een moderne en patiëntvriendelijke methode om erecties te meten.

Erectiele disfunctie is het kortdurend of terugkerend onvermogen om een erectie te krijgen of houden die voldoende is om seksueel actief te zijn. Bij deze erectieproblemen is het belangrijk om vast te stellen of er een lichamelijke of psychologische oorzaak is. Een van de methoden om dat te doen, is het meten van nachtelijke erecties die gezonde mannen krijgen tijdens hun REM-slaap.

‘Sommige patiënten beschrijven het als een martelwerktuig.’

Om die erecties te meten, worden er 2 bandjes om de penis geplaatst die verbonden zijn met een groot apparaat dat vastgemaakt is aan het been van de patiënt. ‘Veel patiënten vinden het lastig om daarmee te slapen. Om de zoveel tijd trekken de bandjes om de penis samen om een meting te doen. Sommige patiënten beschrijven het als een martelwerktuig.’ Daarnaast is het apparaat zo oud, dat het niet meer is aan te sluiten op moderne computers.

Veelbelovende resultaten

Trip ontwikkelde een kleiner meetapparaat dat op de penis vastgeplakt kan worden. Ze kreeg hulp van haar man Tim van Dam, die sensortechnologie gebruikt bij het beschermen van wilde dieren in Afrika met Smart Parks. Dankzij de combinatie van hun expertises, konden ze snel een nieuwe sensor ontwikkelen. ‘En ik had gelijk een proefpersoon in huis om het uit te proberen’, zegt Trip glimlachend.

Het nieuwe apparaat meet niet alleen de bloeddoorstroming maar ook de temperatuur in de penis voor betere diagnostiek. Trip testte het bij gezonde mannen, waarbij de sensor meer dan 80 procent van de erecties goed kon meten. ‘De resultaten zijn veelbelovend, maar nog niet genoeg om de sensor te valideren voor medisch gebruik.’

Verdere ontwikkeling

Trip hoopt dat een andere promovendus verdergaat met de ontwikkeling. ‘Of dat er een bedrijf is dat hier interesse in heeft. Het apparaat zou ook doorontwikkeld kunnen worden voor gebruik door consumenten. Zij kunnen dan zelf thuis kijken of alles nog goed werkt.’  

Verder hoopt Trip dat het apparaat doorontwikkeld wordt om ook erecties bij vrouwen te meten. ‘Vrouwen hebben net zo goed een zwellichaam als mannen, wat betekent dat ook zij erecties krijgen. Naar erecties bij vrouwen is nog weinig onderzoek gedaan. Dat is erg jammer.’ Bij mannen kunnen erectieproblemen een vroeg signaal zijn van latere hart- en vaatziekten. Het zou goed zijn als we bij vrouwen net zoveel basaal onderzoek zouden doen.

Als andere onderzoekers of bedrijven interesse hebben om de sensor verder te ontwikkelen, dan kunnen zij contact opnemen met Evelien Trip via LinkedIn. ‘Dat lijkt me fantastisch.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.