![](/binaries/content/gallery/ul2/thumbnails/science/jasper-knoester-portret-2024_4471_low-res-.jpg/jasper-knoester-portret-2024_4471_low-res-.jpg/d880x320)
De dag van Jasper
Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.
Dinsdag 4 februari 2025
‘Deze dinsdag wordt een gevarieerde dag met in de middag de Tuesday Talk van Kelly Chibale. Ik heb er zin in. Ontbijten en lunches maak ik op de automatische piloot klaar. Jasmijn helpt me nog even bij de kleurkeuze van de das en dan spring ik op de fiets. Het is fris, een beetje nevelig en niet voor het eerst deze maand is de top van het gebouw van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur een Wetenschappen (OCW) in lichte nevelen gehuld, als ware het een symbool voor beleid zonder uitzicht.
We starten met de vergadering van het faculteitsbestuur, waarin we vandaag weinig punten ter besluitvorming hebben, maar wel de nodige bespreekpunten. De Kadernota 2026-2030 staat op de agenda, die de eerste contouren van de meerjarenbegroting van de universiteit geeft. Dit jaar is dat spannender dan voorheen, door de bezuinigingen bij OCW. We praten er dan ook uitvoerig over en bereiden ons voor op vragen die aan ons worden gesteld over begrotingsposten die met name onze faculteit betreffen. De komende maanden zullen we hier druk mee bezig blijven. Verder besteden we veel tijd aan nabesprekingen van vergaderingen die Bart, Suzanne en ik afgelopen week hebben bijgewoond.
Na de vergadering blijkt de lunchtijd te zijn opgeslokt door een extra overleg over kennisveiligheid, waar ik zelf overigens gisteravond om heb gevraagd. Het volgende gesprek gaat over de verantwoording van lopende sectorplannen. Omdat ik goed vertrouwd ben met de landelijke monitoringscommissie, kunnen we snel tot een koers komen.
Het derde overleg van de middag is de vergadering van de Research ICT-Raad, een raad van vijf personen die oordeelt over de prioritering van plannen voor de ontwikkeling van de universitaire ICT-infrastructuur. Ingewikkelde materie en ik ben blij dat onze facultaire informatiemanager Johan Detollenaere me altijd uitvoerig adviseert over de diverse vergaderpunten. Vandaag vormt dataopslag het belangrijkste punt. Dit is ook meteen het belangrijkste ICT-aandachtsgebied binnen de universiteit voor de nabije toekomst.
‘Kelly Chibale houdt een inspirerend pleidooi om medicijnen op het Afrikaanse continent te testen’
De online ICT-vergadering wordt meteen gevolgd door een online vergadering van het ICLON-bestuur. Het ICLON is het interfacultair centrum voor lerarenopleiding, onderwijsonderzoek en nascholing. Het belang voor onze disciplines is groot, want het lerarentekort voor de meeste bètavakken is uiterst zorgwekkend. Op de agenda staat een plan voor de aanpak vanuit Leiden hoe we studenten beter kunnen informeren over de mogelijkheden om leraar te worden. We kijken naar de beschikbare routes hiervoor. Ook met de bètafaculteiten elders in het land besteden we hier veel aandacht aan, onder andere met een succesvol gezamenlijk programma voor zij-instromers komend uit andere beroepen, genaamd Bèta4all.
![Jasper Knoester en Kelly Chibale, mét zijn nieuwe Leiden Science-sweater](/binaries/content/gallery/ul2/main-images/science/nieuws/2025/2/4600.jpg/4600.jpg/d390xvar)
Hierna lees ik snel een paar e-mails voor ik naar de collegezaal ga voor de Tuesday Talk van Kelly Chibale van de University of Cape Town. Chibale zal komende vrijdag een eredoctoraat ontvangen ter gelegenheid van het negentigste lustrum van onze universiteit. Hij ontvangt dit doctoraat voor zijn werk aan medicijnontwikkeling in het algemeen en de aandacht daarbij specifiek voor de werking van medicijnen binnen de genetisch diverse Afrikaanse populaties. Zijn verhaal is zeer inspirerend, hij weet helder te maken dat genetisch bepaalde verschillen in metabolisme een sterke rol spelen in de effectiviteit van medicijnen en maakt het punt dat medicijnen voor het overgrote deel niet op het Afrikaanse continent worden getest op effectiviteit. De discussie is levendig, net als de borrel na afloop. Een betere reclame voor de Tuesday Talks had er niet kunnen zijn en ik zou willen dat nog meer collega’s en studenten hiervan hadden genoten.
Na de borrel ga ik snel naar huis. Tijdens het avondeten bespreken we de toetsuitslagen van de kinderen. Na het eten bereid ik de dag van morgen voor. Ik ben dan voorzitter van de benoemingsadviescommissie voor een nieuwe prefect van de hortus botanicus, de opvolger van Paul Kessler. Paul gaat binnenkort met emeritaat en neemt helaas afscheid van ons na zich negentien jaar met toewijding te hebben ingezet voor de hortus. Dit is een belangrijk functie voor de hortus en de universiteit, en dus goed om dit met zorg en aandacht te doen. Ik ga daarom nog eens extra zorgvuldig door de dossiers van de kandidaten die we spreken. Het belooft morgen opnieuw een interessante dag te worden.‘