Universiteit Leiden

nl en

Eerste 450-talk op 10 februari bij entreehal KOG

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid viert haar 450-jarig bestaan en heeft een aantal bijzondere momenten op het programma staan waarin we laten zien wat we allemaal in huis hebben. Onderdeel van het programma is een serie 450-talks die we op een unieke plek in het KOG houden.

Het huis van Thorbecke 

Hoewel onze geschiedenis 450 jaar teruggaat, danken we een groot deel van onze disciplines en expertise aan een belangrijk figuur uit de 19e eeuw: Johan Rudolph Thorbecke (1798–1872). Hij stond aan de basis van de beroemde Grondwet uit 1848 waardoor we nu inspraak hebben via verkiezingen en een duidelijke verdeling van macht tussen regering en parlement. Het idee van het Huis van Thorbecke’ met de drie bestuurslagen; Rijk, provincie en gemeente, vormt nog steeds de basis van ons bestuur. 

Rode draad 

Het Huis van Thorbecke loopt dan ook als een rode draad door de 450-talks die we maandelijks op het KOG organiseren. Bijzondere sprekers van onze faculteit verbinden de eigen discipline aan een aspect van het Huis van Thorbecke. 

We zijn dan ook trots om te mogen aankondigen dat op maandag 10 februari de spits wordt afgebeten door: 

Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht over:  

‘Het échte huis van Thorbecke’ 

Datum: maandag 10 februari 2025 
Locatie: entreehal KOG 
Tijd: 15.55 – 16.15 uur 

Kom dus allemaal naar de entreehal van het KOG om 15.55 uur op maandag 10 februari! 

Het huis van Thorbecke 

Het “Huis van Thorbecke” dient als een krachtig narratief voor onze viering. Johan Rudolf Thorbecke, een van de meest invloedrijke staatsmannen in de Nederlandse geschiedenis. Tot zijn nalatenschap behoort de Grondwet van 1848 en daarmee de parlementaire democratie. Met zijn nieuwe regels zorgde hij ervoor dat Nederland zich kon ontwikkelen tot de moderne staat en internationale economie die we nu zijn. Zijn visie op een decentrale eenheidstaat en zijn betrokkenheid bij de vernieuwing van het onderwijs vormen het fundament waarop onze faculteit gebouwd is. Net zoals een huis door de jaren heen wordt verbouwd en aangepast, zo evolueert ook onze faculteit voortdurend om relevant en toekomstbestendig te blijven.  

Leiden en Den Haag

Thorbecke had een sterke band met Leiden; hij studeerde er, was hoogleraar en zat in de gemeenteraad. Later verhuisde hij naar Den Haag, waar hij als minister-president drie kabinetten leidde en tussentijds in de Kamer zat. Hij stond bekend als serieus en precies, maar hij had een duidelijke visie; een eerlijke overheid, open debat en een rechtvaardige samenleving. Zijn werk blijft belangrijk, ook voor studenten die nadenken over democratie, politiek en recht. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.