Universiteit Leiden

nl en

Erfgoed in de Schijnwerpers

Wil je dat je onderzoek past binnen het kader van erfgoed? Is erfgoed hier een relevant concept? Dit waren enkele van de vragen die naar voren kwamen tijdens de levendige discussie na twaalf vijf-minuten-pitches van Leidse onderzoekers tijdens de 'Academic Open Mic' workshop in het Lipsius-gebouw op donderdag 6 februari.

Brainstormen over erfgoed

In een volle zaal deelde een interdisciplinaire groep onderzoekers hoe zij werden uitgedaagd door, worstelden met, of juist erfgoed omarmden als theoretische lens in hun onderzoeksprojecten. De onderzoekers kwamen bijeen op uitnodiging van de Leidse afdeling van het Una Europa Self Steering Committee of Cultural Heritage, die samen met collega's van Leiden Grant Development een KIEM-subsidie heeft aangevraagd - en toegekend heeft gekregen. Deze subsidie is gericht op het in kaart brengen en stimuleren van een erfgoed-georiënteerd netwerk aan de Universiteit Leiden.

Het belang van erfgoed

In Leiden is 'erfgoed' een prominent thema dat vanuit verschillende (inter)disciplinaire perspectieven wordt benaderd, met name binnen de faculteiten Archeologie, Geesteswetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Sociale Wetenschappen. Dit uitgebreide interdisciplinaire onderzoeksveld, zowel fundamenteel als toegepast, wordt tot nu toe echter onvoldoende erkend en is onvoldoende zichtbaar binnen Leiden, Nederland en wereldwijd.
Voor Leidse onderzoekers bleek uit de pitches en de daaropvolgende discussie dat wat 'erfgoed' inhoudt nooit vanzelfsprekend is. De verschillende gesprekspartners die ons onderzoeksveld vormgeven, identificeren zich er op zeer verschillende manieren mee en kennen er uiteenlopende betekenissen aan toe. Een dergelijke procesmatige benadering van erfgoed maakt het mogelijk om maatschappelijke perspectieven op traditie, moderniteit, inheemse culturen, natie en cultuur in bredere zin te belichten. Daarom is het begrijpen van erfgoed een essentiële stap voor het onderzoeken en hervormen van de grote uitdagingen waarmee samenlevingen wereldwijd vandaag de dag worden geconfronteerd.

Leiden als toonaangevend binnen erfgoedstudies

De KIEM 'Networking Heritage at Leiden University' wil de zichtbaarheid en toegankelijkheid van dit onderzoek vergroten en door het creëren van nieuwe interdisciplinaire onderzoeks- en onderwijsgerichte samenwerkingen binnen de universiteit, Leiden vestigen als een toonaangevend centrum voor erfgoedstudies in Europa.

Meer events op de planning

Het 'Academic Open Mic' evenement, georganiseerd door Anna Loh en Megan Rodrigues, met de steun van de Leiden SSC CH-leiders (Erik de Maaker – CADS, Sociale Wetenschappen en Sybille Lammes – LUCAS, Geesteswetenschappen), en KIEM-partners Michiel van Groesen (Geschiedenis, Geesteswetenschappen) en Lea Kodeih (Subsidieadviseur, Strategie en Academische Zaken) past binnen deze doelstellingen en zal in de komende maanden worden gevolgd door meer persoonlijke en online bijeenkomsten.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze Cultural Heritage Global network LinkedIn-groep.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.