![](/binaries/content/gallery/ul2/main-images/campus-the-hague/meet-the-professor.png/meet-the-professor.png/d880x320)
Haagse professoren voor de klas: 'Waarom moet je zo'n lange jurk aantrekken?'
De viering van de 450e verjaardag van de universiteit blijft niet alleen binnen de muren van de universiteit. Voor de 7e keer stonden hoogleraren voor de klas bij groep 7, in Leiden én Den Haag. Vier FGGA-hoogleraren bezochten de basisscholen. Ze lieten de kinderen kennismaken met onderzoeksvragen als ‘waarom hebben wij een leger nodig?’ en ‘wie regeert het internet?’
Kinderarmoede in Den Haag
Piloot, voetballer, advocaat, kapper en stewardess: de kinderen van PCB De Ontmoeting willen van alles worden als FGGA-decaan Koen Caminada (hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving) daarnaar vraagt. Een baan heb je immers nodig voor een inkomen, maar hoe zit het als je niet meer kan betalen voor wat je nodig hebt?
Koen vertelt over zijn onderzoek naar armoede en het blijkt dat Nederland goed is in mensen uit de armoede halen, maar niet als het om kinderen gaat. ‘Waarom kun je dan niet gewoon de gemeente bellen en zeggen dat ze meer geld moeten besteden aan armoede?’, vraagt een van de kinderen zich af. Helaas werkt dat niet zo, vertelt Koen, er is meer nodig dan alleen een belletje, we moeten het systeem veranderen.
Expertise van de universiteit symboliseren
Ook Caelesta Braun, hoogleraar Public Governance and Civil Society, inspireert de kinderen van de Da Costaschool. Demonstratierecht en de trias politica, wat is dat voor iets ingewikkelds? Demonstreren op het Malieveld, op de snelweg liggen of met tractoren naar Den Haag komen, mag dat als je wanhopig bent omdat de politiek grote problemen niet oplost? Dat vond de klas oké zolang het voor iets goeds was. En die toga? ‘Voor mij is het een ritueel om de waarde van de expertise van de universiteit de symboliseren, heel mooi dus dat alle leden van de oppositiecommissies tegenwoordig een toga mogen dragen.’
-
Jan Aart Scholte met groep 7 van Kindcentrum O3 -
In zes voorbereidende lessen ontdekken de leerlingen steeds meer over de professor die bij hen in de klas komt -
Koen Caminada geeft les aan groep 7 van PCB De Ontmoeting -
De 'lange jurk' van Caelesta Braun
Wie regeert het internet?
De leerlingen van Kindcentrum O3 in Den Haag weten verbazingwekkend veel over het internet en stellen Jan Aart Scholte (hoogleraar Global Transformations and Governance Challenges) non-stop vragen over wie het internet regeert en bestuurt. Ondanks hun jonge leeftijd neemt het internet een centrale rol in: ze weten alles over de (ingetrokken) TikTok ban in de VS, de nieuwe leeftijdsgrens voor sociale media in Australië en dat je in China geen Google kunt gebruiken. In een recordtempo is het internet onmisbaar geworden in de maatschappij, met zowel positieve als problematische gevolgen.
Goed op de hoogte
Bij Frans Osinga, hoogleraar War Studies, hing groep 7 van Kindcentrum Wondersteboven aan zijn lippen over het boeiende thema: waarom hebben wij een leger nodig? Het viel op dat de klas goed op de hoogte was van internationale ontwikkelingen in de VS, Gaza en de oorlog in Oekraïne. Osinga kreeg veel vragen en enthousiaste reacties.
Meet the Professor
Tijdens Meet the professor maken kinderen uit groep 7 kennis met onderzoek en wetenschappers, dankzij een les van een professor in hun eigen klas. Onderzoekend leren staat centraal: in 6 voorbereidende lessen ontdekken de leerlingen steeds meer over de hoogleraren die bij hen in de klas zal komen. Dit jaar was de 7e editie.