MIRD Gala & Reconnect 2025: De toekomst van internationale betrekkingen
Op 18 januari 2025 vond het jaarlijkse Reconnect & Gala van de Advanced MSc International Relations and Diplomacy (MIRD) plaats, waarbij huidige MIRD-studenten, alumni en faculteitsleden samenkwamen. De discussies van dit jaar stonden in het teken van het thema: ‘De toekomst van Internationale Betrekkingen: Digitale innovatie, klimaatverandering en nieuwe ideeën.’
Programmadirecteur professor Madeleine Hosli opende de avond en heette alle aanwezigen hartelijk welkom. Vervolgens nodigde zij Dr. Jarosław Kantorowicz, plaatsvervangend programmadirecteur, uit om zijn welkomstwoord te spreken en de avond in te leiden.
Keynote speech: De astrofysica van internationale betrekkingen
De keynote speech, gehouden door Andrew K. Chakhoyan, academisch directeur van de UvA Summer School, ging in op de dringende uitdagingen op het wereldtoneel. Hij introduceerde een prikkelend model – ‘De Astrofysica van Internationale Betrekkingen’ – om onderling verbonden vraagstukken te verkennen, zoals de erosie van internationale normen, de bifurcatie van de realiteit door (mis)informatie, de versnelde technologiecyclus en de toenemende frequentie van natuurrampen. Zijn dynamische lezing bevatte stimulerende vragen, conceptuele reflecties, boekaanbevelingen en humorvolle momenten, die het publiek boeiden en inspireerden.
Paneldiscussies: Het aanpakken van wereldwijde uitdagingen
De avond omvatte twee boeiende paneldiscussies, beide gemodereerd door bestuursleden van de International Relations Study Association (IRSA).
Het eerste panel, ‘Droog ijs: Welke uitdagingen zal de versnelling van klimaatverandering opleggen aan besluitvorming?’, werd gemodereerd door Giovanni D’Amico. Alumni uit diverse professionele achtergronden deelden hun inzichten over multilaterale klimaatmaatregelen, de rol van niet-statelijke actoren zoals bedrijven en inheemse gemeenschappen, en het belang van lokale contexten bij het vormgeven van milieubeleid. De discussie behandelde ook klimaatadaptatie, geopolitieke betwistingen in de Arctische regio en de verborgen onbedoelde negatieve gevolgen die sommige duurzame oplossingen met zich mee kunnen brengen.
Het tweede panel, ‘Van AI tot nepnieuws: Wat te verwachten van de ontwikkeling van digitale governance?’, werd gemodereerd door Elton Högklint en richtte zich op de opkomende en steeds relevantere rol van kunstmatige intelligentie in militaire en politieke domeinen. De discussie verkende digitale diplomatie, morele dilemma’s rondom drones, menselijke verantwoordelijkheid in de automatisering van besluitvorming en de bredere impact van technologische vooruitgangen. Alumni uit zowel de publieke als de private sector deelden hun perspectieven over het potentieel en de gevaren van AI, waarbij de cruciale rol van verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid, transparantie en mediawijsheid werd benadrukt bij het handhaven van democratische systemen en burgerlijke vrijheden.
Een gezamenlijke inzet
De MIRD Reconnect & Gala 2025 bracht 200 leden van de programmagemeenschap samen, die zich inzetten om hun kennis van internationale betrekkingen en diplomatie te vergroten. Deze gezamenlijke inzet blijft een belangrijke drijfveer voor het aanpakken van wereldwijde uitdagingen en het bevorderen van vrede en gerechtigheid in een steeds meer onderling verbonden wereld.
The two-year Advanced MSc International Relations and Diplomacy programme offers students a unique blend of academic education in international relations and political science with practical graduate education and training in international negotiation and diplomacy. Students attend a wide range of courses, develop their analytical and research skills, take on an internship, write their master’s thesis, and build network with experts in relevant fields. Upon graduation students are prepared to take on positions in international organisations, politics, and diplomacy; or for PhD research.