Universiteit Leiden

nl en

Symposium ‘Diversiteit en Inclusie bij de Politie’ een succes: ‘Het vraagt om visie én vakmanschap’

Tijdens het symposium ‘Diversiteit en Inclusie bij de Politie: van willen naar zijn’ stond de vraag centraal hoe organisaties daadwerkelijk divers en inclusief kunnen zijn. De grote belangstelling (het was al snel volgeboekt) laat zien dat het thema urgent is, zowel in de wetenschap als in de praktijk.

De dag bracht uiteenlopende perspectieven samen: van morele weerbaarheid tot leiderschap, van weerstand tegen D&I-beleid tot historische ervaringen van politievrouwen. Door deze veelheid aan invalshoeken werd duidelijk hoe breed en diep de uitdaging rondom inclusie is, vertelt Saniye Çelik, bijzonder hoogleraar Diversiteit, Inclusie en Politie, na het event. ‘En hoe belangrijk het is om daarbij zowel wetenschappelijke kennis als praktijkervaringen te verbinden’.

Gedeelde belang van samenwerking

De middag werd afgetrapt met een duo-interview met Erwin Muller (voormalig decaan Faculteit Governance and Global Affairs en nu Vice-rector Organisatieontwikkeling) en Leonard Kok (directeur van de Politieacademie), gemodereerd door Monica den Boer, bijzonder hoogleraar Politiestudies.

In het gesprek benadrukten zij het gedeelde belang van structurele samenwerking tussen de politie, Politieacademie en de Universiteit Leiden. De universiteit en de Politieacademie dragen via onderwijs en onderzoek actief bij aan de ontwikkeling van vakmanschap en kennis ten aanzien van diversiteit, leiderschap en legitimiteit binnen de politie. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor de leerstoel Diversiteit en Inclusie bij de Politie, ISGA/team Politiestudies en voor het Kenniscentrum Mens en politieorganisatie van de Politieacademie. 

'Effectiviteit interventies onbekend'

Saniye Çelik: In de sessie die ik modereerde (Uitdagingen en effectiviteit van diversiteitsbeleid) kwam onder meer naar voren dat veel organisaties nog interventies inzetten waarvan de effectiviteit onbekend is. Ook werd uitgebreid stilgestaan bij weerstand: een vaak onderbelicht maar bepalend aspect in het slagen van inclusiebeleid. Hoe herken je weerstand? Wat zijn de drijfveren? En wat vraagt dit van leidinggevenden?’

‘De sessies gingen over leiderschap en organisatiecultuur, maar ook over etnisch profileren, gender, neurodiversiteit en morele weerbaarheid. Het symposium maakte vooral duidelijk: diversiteit en inclusie vragen om visie én vakmanschap. Om structurele aandacht, kritische reflectie en samenwerking over grenzen van organisaties en disciplines heen.’

Visie en vakmanschap

Het symposium maakte vooral duidelijk: diversiteit en inclusie vragen om visie én vakmanschap. Het vraagt om structurele aandacht, kritische reflectie en samenwerking over de grenzen van organisaties en disciplines heen. Dit symposium was een eerste stap om samen – onderzoekers, beleidsmakers en professionals in de praktijk – aan dit vraagstuk te werken. 'Ik kijk nu terug op een mooie middag, waarbij deelnemers met een open en nieuwsgierige houding met elkaar in gesprek zijn gegaan’ vertelt Maike Gieling, lector Diversiteit en Divers vakmanschap aan de Politieacademie. ‘We willen graag verder kijken in welke vormen we dit met elkaar kunnen blijven doen, aangezien de sessies allerlei waardevolle inzichten, vragen en discussiepunten opriepen om verder op door te gaan.’  

De inzichten van deze dag krijgen een vervolg in de vorm van een publicatie en een podcastserie – zodat de kennis breder gedeeld en toegepast kan worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.