Universiteit Leiden

nl en

Ammodo Science Fellowship voor Sophie Roses onderzoek naar geestesziekten in Nederlands-Indië

Sophie Rose is een van de vijf fellows van de Ammodo Science Fellowship 2024. Met deze Fellowship zal Sophie Rose onderzoek uitvoeren aan de Universiteit Leiden.

Toen in West-Europa rond 1800 de eerste gestichten met medisch personeel hun deuren openden, begon daarmee volgens veel historici de moderne psychiatrie. Maar ook vóór die tijd ervoeren mensennatuurlijk allerlei mentale kwellingen en was afwijkend gedrag of cognitie een punt van discussie en zorg. Zo ook in Nederlands-Indië, waar de Maleise term ‘amok’ werd gebruikt om een plotselinge, onverklaarbare geweldsuitbarsting te beschrijven.

Sophie Rose doet onderzoek naar het begrip en de behandeling van geestesziekten in Nederlands-Indië tussen 1600 en 1800, voordat de moderne psychiatrie bestond. Aan de hand van archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) wil Rose bestuderen hoe ideeën en praktijken rond ‘waanzin’ zich vormden in een harde koloniale wereld. Hoe reageerden koloniale autoriteiten en lokale gemeenschappen op mensen wier geestelijke toestand afweek van de norm? En hoe werd die norm vastgesteld? Door deze vragen te beantwoorden verschaft Rose nieuwe inzichten in de culturele en politieke dimensies van geestelijke gezondheid binnen de complexe geschiedenis van het kolonialisme.

Over Sophie Rose

Sophie Rose (1992) behaalde in 2015 een master Cultuurgeschiedenis aan Universiteit Utrecht en in 2016 een master Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Chicago. In 2023 promoveerde ze cum laude aan de Universiteit Leiden. Daarna was ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Duisburg-Essen en de Universiteit van Tübbingen. Haar eerste boek, gebaseerd op haar proefschrift, verschijnt in 2025 bij Brill onder de titel Regulating relations: Intimacy and social (dis)order in the early modern Dutch empire.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.