
"Samenwerken voor een gezonde en gelukkige maatschappij"
Andrea Evers leidt sinds 2023 het VSP-thema ‘Gezondheid en welzijn in een gezonde samenleving’, ook een profileringsgebied van de universiteit. Op 26 mei onthult de FSW drie focusgebieden en kunnen FSW onderzoekers tijdens het Health Research Event elkaar vinden en inspireren. “Ik zie de faculteit graag als hub voor intensieve samenwerking op het gebied van gezondheid en welzijn."

Waarom is het thema ‘Gezondheid en welzijn in een gezonde samenleving’ zo belangrijk?
Andrea Evers: “We staan voor grote uitdagingen op het gebied van gezondheid en welzijn. Denk aan vergrijzing, tekorten in de zorg en de mentale gezondheid van jongeren. Deze problemen vragen om nieuwe oplossingen. Binnen de FSW hebben we veel kennis over mentale gezondheid, preventie en sociale ongelijkheid. Maar er is nog winst te behalen op het gebied van samenwerking en zichtbaarheid.”
Hoe stimuleer je samenwerking binnen de faculteit?
"Veel onderzoekers weten niet precies waar hun collega’s mee bezig zijn, terwijl hun werk vaak raakvlakken heeft. Daarom brengen we mensen bij elkaar en bundelen we initiatieven. Een goed voorbeeld hiervan was de kennismarkt in 2022, waar we lopend onderzoek presenteerden. Dit jaar organiseren we op 26 mei weer zo’n evenement: Health research @FSW: Connecting social and behavioral sciences. Daarnaast hebben we de ‘Food for Thought’-sessies, waarin we elkaar inspireren en nieuwe kansen creëren. De drie focusgebieden gaan ons bovendien helpen om samenwerkingen te versterken en de instituten beter te verbinden."
Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle samenwerking?
"Vorig jaar kregen acht onderzoeksprojecten binnen FSW een aanjaagsubsidie. Deze projecten richten zich op belangrijke thema’s zoals veerkracht, het welzijn van huilbaby’s en hun ouders, en angst en stress bij kinderen. Ze verbinden verschillende instituten, en versterken zo ons onderzoeksveld. Vanuit deze projecten zijn inmiddels nieuwe subsidieaanvragen toegekend, wat de samenwerking binnen FSW verder vergroot. Daarnaast werken we aan opschalingsprojecten binnen het regionale Healthy Society Programma in samenwerking met LDE, Medical Delta en de provincie Zuid-Holland. Dankzij subsidies kunnen we succesvolle projecten opschalen naar andere gemeenten en regio’s."
Dus ook buiten de universiteit werken jullie samen?
"Absoluut. Dit thema raakt de hele samenleving, dus daar moet je de hele maatschappij bij betrekken. We werken zowel lokaal als regionaal samen. In het Leiden Healthy Society Center bundelen we de krachten met partners zoals Hogeschool Leiden, mboRijnland en de gemeente Leiden. Ons gezamenlijke doel is een gezondere en gelukkigere stad. Op regionaal niveau werken we samen binnen Healthy Society aan projecten rond leefstijl en preventie."
Wat merken burgers van deze initiatieven?
"Veel van ons onderzoek heeft directe impact. Dit zien we bijvoorbeeld bij onze kenniscentra, zoals KAS, LUBEC en KPECG. Hieruit zijn programma’s voortgekomen voor zorginstellingen, beleidsmakers en scholen. Maar we willen ook zichtbaar maken wat we doen. Daarom organiseerden we in juni 2024 het Leids Kennisfestival voor Gezondheid en Welzijn. Bezoekers leerden op een laagdrempelige manier over gezondheid en onderzoek, en konden zelf gezondheidschecks doen of experimenteren met lichttherapie en VR. Met 1500 bezoekers, waaronder veel kinderen, was het een groot succes, waar veel FSW onderzoekers aan hebben bijgedragen. We willen dit festival nu jaarlijks eind juni organiseren."
Wat is jouw persoonlijke wens voor de toekomst?
"Ik hoop dat onze partners onze faculteit zien als een hub voor gezondheid en welzijn, waar intensief wordt samengewerkt. Ik wil dat we écht een verschil maken voor de samenleving. Iedereen moet zich onderdeel voelen van deze gemeenschap. Zichtbaarheid is cruciaal om impact te maken. Leiden kan uitgroeien tot een toonaangevend centrum voor gezondheid en welzijn, met sprankelende en energieke samenwerkingen!"