Universiteit Leiden

nl en

Bijna 3 miljoen euro naar onderzoek grensoverschrijdend gedrag

De NWO heeft een subsidie van €2.858.000 vanuit de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA) toegekend naar de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (SGOG). Mischa Dekker, universitair docent en onderdeel van de onderzoeksgroep Violence and Violence Prevention, is medeaanvrager- en onderzoeker van het T@CKLE-project.

Onderzoeksproject T@CKLE (Transdisciplinary Analysis and Co-creation of Knowledge to Lead Efforts against Online and Offline Sexually Transgressive Behaviour and Sexual Violence) pakt zowel online als offline seksueel grensoverschrijdend aan. Het T@CKLE-project onder leiding van pedagoog en socioloog dr. Daphne van de Bongardt (Erasmus Universiteit Rotterdam), bestaat uit een omvangrijk consortium van zowel kennisinstellingen als maatschappelijke partners.

Consortium T@CKLE

Dit landelijke project brengt kennis en kunde van diverse vakgebieden samen om op vijf sociaalecologische niveaus SGOG te onderzoeken:

  1. Effectievere preventie van grensoverschrijdend gedrag door plegers, 
  2. Meer maatwerk in ondersteuning voor slachtoffers, 
  3. Structurelere professionele aanpak binnen organisaties, 
  4. Aanpak van schadelijke narratieven zoals victim blaming en vermindering van de maatschappelijke acceptatie van SGOG, 
  5. Borging van een geïntegreerde aanpak voor de lange termijn. 

Naast wetenschappelijk onderzoek wordt ook een nieuw landelijk SGOG-netwerk opgericht om stakeholders samen te brengen.

Cultuurverandering

Medeaanvrager Mischa Dekker (Universiteit Leiden) is betrokken bij het vierde deelonderzoek, dat zich expliciet richt op cultuurverandering rondom SGOG. Hij werkt samen met Jenneke van Ditzhuijzen (Universiteit Utrecht) en John de Wit (Universiteit Utrecht). Het doel van het project is om de verantwoordelijkheid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag weg te nemen bij het slachtoffer en de normen rondom victim blaming, mannelijkheid en alcoholgebruik te onderzoek en te veranderen. Ze kijken hierbij verder dan het individu en willen de cultuur die SGOG bevordert ter discussie stellen.

Volgens Dekker ‘spelen de schadelijke normen en narratieven over genderverhoudingen en mannelijkheid een grote rol in het faciliteren van gendergerelateerd geweld. Series als Adolescence en Blauwe Ballen geven pijnlijk duidelijk weer dat deze mythes nog steeds bestaan: seksueel geweld wordt meestal gepleegd door iemand die je niet kent, mannen kunnen niet gedwongen worden om seks te hebben tegen hun wil of als je je niet fysiek verzet is het geen verkrachting.’

Dekker hoopt ‘met het T@CKLE-project beter in kaart te brengen hoe wijdverspreid die normen en narratieven in Nederland zijn. Wat kunnen we doen om dit te veranderen? Ik ben trots en vereerd om hieraan bij te gaan dragen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.