
Doe mee aan het werkbelevingsonderzoek 2025: ‘Samen krijgen we zicht op kansen voor verbetering’
Hoe tevreden ben jij over je werk en wat kunnen we verbeteren? Op dinsdag 6 mei ontvang je van onze onderzoekspartner Welliba een uitnodiging om deel te nemen aan het werkbelevingsonderzoek 2025. Hiermee peilen we jouw mening over werkdruk, sociale veiligheid en meer.
Rector magnificus Hester Bijl, decaan Koen Caminada (FGGA) en directeur bedrijfsvoering Saskia Goedhard (FGW) lichten toe waarom het belangrijk is dat iedereen meedoet en wat er is gebeurd met de uitslagen van het vorige onderzoek in 2022.

Waarom is het belangrijk om mee te doen aan het werkbelevingsonderzoek?
Hester Bijl: ‘Omdat we samen scherper zien wat nu nodig is. We willen een goede werkgever zijn en inzicht krijgen in wat ons helpt om de juiste keuzes te maken die zorgen voor een plezierige werkomgeving. Daar tegenover staat dat velen van ons zich zorgen maken over de bezuinigingen en bij een deel zijn de gevolgen nu al voelbaar. Wat doet dat met je en wat speelt er nog meer? Wat willen we behouden en waar kunnen we verbeteren? De resultaten van zo'n onderzoek laten zien hoe we ervoor staan.
We hebben minimaal een respons nodig van 50%, omdat we wettelijk verplicht zijn onderzoek te doen naar werkdruk en sociale veiligheid. Daarnaast krijg je ook vragen over je werkomstandigheden, welzijn, samenwerking, communicatie, loopbaanontwikkeling en leiderschap.’
Het werkbelevingsonderzoek is de opvolger van de Personeelsmonitor 2022. Wat is er met de resultaten van dat onderzoek gebeurd?
‘De Personeelsmonitor 2022 leidde tot verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld werkdruk, sociale veiligheid en onboarding. Zo heeft het College van Bestuur in samenwerking met de Universiteitsraad het werkdrukverlichtingsfonds in het leven geroepen. Daarmee zijn acht verschillende projecten gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan een efficiëntere werving van proefpersonen bij onderzoek en het organiseren van AI-workshops.
Met betrekking tot sociale veiligheid heeft onze voorzitter Annetje Ottow samen met HR Centraal e.a. een plan van aanpak gemaakt. De informatie op onze medewerkerswebsite is aangescherpt, zodat helder is waar je met vragen terecht kunt. Het netwerk van vertrouwenspersonen is versterkt en het bewustzijn over gewenst en ongewenst gedrag is vergroot met de Active Bystander-workshops. Daarnaast maken leidinggevenden en medewerkers gebruik van vaardigheidstrainingen zoals Het goede gesprek en intervisie om een goede dialoog te voeren en zich uit te spreken.
Voor de onboarding van nieuwe medewerkers worden vaker bijeenkomsten georganiseerd, zodat nieuwe collega's sneller zijn aangehaakt en een zachtere landing hebben binnen de universiteit. Ook voor nieuwe leidinggevenden is er een introductieprogramma ontwikkeld.
Dus doe ook mee met het werkbelevingsonderzoek 2025. Jouw bijdrage is van belang voor een volledig beeld van de werkbeleving en voor het maken van betere beslissingen. Dit geldt niet alleen voor de universiteit als geheel, maar ook voor de faculteit of het instituut of expertisecentrum waar je zelf werkzaam bent.’
Hoe is binnen FGGA en FGW opvolging gegeven aan de uitkomsten van de Personeelsmonitor 2022?

Koen Caminada: ‘Samenwerken aan een fijne werkomgeving’
‘Bij FGGA vinden we het belangrijk dat iedereen zich prettig en veilig voelt. Uit eerdere personeelsmonitors en gesprekken met collega’s blijkt dat we hier nog het nodige te doen hebben. Thema’s zoals werkbalans, psychologische en sociale veiligheid, en diversiteit en inclusie verdienen extra aandacht. Om die reden zijn we in 2024 gestart met het programma Together@FGGA, waarbij we samen met HR-collega’s en een enthousiaste werkgroep bouwen aan een veilige en inclusieve werkomgeving.
De komende periode ligt de focus op sociale en psychologische veiligheid. We gaan verder met concrete stappen: open gesprekken met collega’s uit de hele faculteit, gerichte trainingen en initiatieven die diversiteit en inclusie versterken. Dit programma sluit daarmee aan op wat er binnen FGGA leeft. Dus meedoen aan het werkbelevingsonderzoek levert veel op!’

Saskia Goedhard: ‘Het uiteindelijke doel is het vergroten van ons werkplezier’
‘De Personeelsmonitor 2022 leverde ons diverse aandachtspunten op waarop we actie hebben ondernomen, met als uiteindelijk doel het vergroten van ons werkplezier. Werkbalans en sociale veiligheid kwamen als belangrijke aandachtspunten naar voren. Met het brede programma Werkbalans in Actie hebben we binnen FGW de afgelopen jaren ingezet op het beter bespreekbaar maken van werkbalans en het bieden van concrete handvatten voor werkdrukverlichting. Ook besteedden we veel aandacht aan sociale veiligheid.
Een actie die mij persoonlijk is bijgebleven is Mindlab. Deze theatervoorstelling was een originele manier om het gesprek te starten over een werkomgeving die sociaal en psychologisch veilig is en hierover ideeën uit te wisselen met elkaar. Mede in vervolg hierop heeft een aanzienlijke groep medewerkers deelgenomen aan Active Bystander-trainingen om ongewenst gedrag te benoemen en bespreekbaar te maken.
Ik ben trots op alle initiatieven die de afgelopen jaren in gang zijn gezet. In aanloop naar het nieuwe Werkbelevingsonderzoek lichten we binnen de Faculteit Geesteswetenschappen verschillende van deze acties uit. Die laten ook zien dat meedoen aan de Personeelsmonitor loont: je stem wordt gehoord en we ondernemen actie. Thema’s als werkbalans en sociale veiligheid vragen om lange adem en blijvende aandacht. Ik hoop daarom op een hoge respons bij het Werkbelevingsonderzoek. Met jullie feedback werken we aan gerichte verbeteringen van de ingezette acties.’
Binnenkort is meer informatie te vinden over het werkbelevingsonderzoek 2025 op de medewerkerswebsite.