Universiteit Leiden

nl en

Financiering voor vijf projecten van FWN binnen Nationale Wetenschapsagenda

Kunnen mensen enkele fotonen waarnemen? Wat is onze plek in het heelal? Hoe maken we quantumcomputers stabieler? Vijf wetenschappers van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen hebben financiering ontvangen voor hun onderzoeksproject binnen de Nationale Wetenschapsagenda.

In totaal gaan zestig consortia aan de slag met innovatieve onderzoeksprojecten die de wetenschappelijke en maatschapelijke impact van NWA-routes moeten vergroten. Binnen de projecten werken verschillende vakgebieden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksorganisaties nauw samen.

De volgende projecten van FWN-onderzoekers ontvangen financiering:

Human quantum vision

Wolfgang Löffler (LION)

Het is niet bekend of mensen bewust een enkel foton, het kwantum van licht, kunnen zien - naast een fundamenteel belang, vergroot kennis hiervan ons begrip van visuele signaalverwerking in de hersenen met de kleinst mogelijke excitaties. We stellen voor om een nieuwe kwantumoptische techniek, kwantumdetectortomografie, te gebruiken om deze vraag te beantwoorden en neurowetenschappelijke verbanden te onderzoeken. We ontwikkelen ook een citizen-science experiment over deze vraag, dat veel meer experimenten en dieper inzicht in de vraag mogelijk zal maken. 

Network renormalization: from theoretical physics to the resilience of societies

Diego Garlaschelli (LION)

Schokken in de economie kunnen dramatische gevolgen hebben, aangezien zij zich voortplanten door verknoopte netwerken van bedrijven, banken en huishoudens. Dit interdisciplinaire project ontwikkelt een theorie van het herstellingsvermogen van dergelijke netwerken, brengt structurele veranderingen gedurende crises in rekening en leidt tot beleid dat systeemrisico's verkleint. 

Human-AI collaboration for Quantum Technologies

Evert van Nieuwenburg (LION)

Quantumcomputers kunnen onze samenleving heel veel goeds brengen. Ze zijn in staat om bepaalde soorten berekeningen veel sneller uit te voeren dan onze normale computers, en zorgen daarmee bijvoorbeeld voor nieuwe mogelijkheden in het vinden van nieuwe medicijnen en nieuwe materialen. Maar daarvoor moeten ze wel stabiel genoeg zijn, wat voor quantumsystemen heel ingewikkeld is. Kunstmatige intelligentie kan helpen bij het corrigeren van quantum-'errors', maar heeft moeite zonder een goed beginpunt voor de training. In dit project maken we gebruik van menselijke intelligentie die dat beginpunt voor kunstmatige intelligentie optimaliseert. 

eDNA Citizen Science

Kat Stewart (CML)

Dit eDNA Citizen Science-project pakt de biodiversiteitscrisis aan door burgerwetenschap te combineren met omgevingsDNA (eDNA) voor een efficiëntere en schaalbare biomonitoring van ecosystemen in het water en op het land. Het project begint in Leiden, waar lokale belanghebbenden betrokken worden bij de evaluatie van de ‘Tweede Groene Ring,’ en wordt vervolgens uitgebreid naar een nationale bioblitz. Deze aanpak verbindt innovatieve biomonitoringsmethoden met beleidsrelevante gegevens voor een natuur-positieve samenleving waardoor de aanpak van transdisciplinaire aard is. Door burgers te betrekken en bestaande netwerken te benutten, streeft het project een uitgebreide, kosteneffectieve oplossing te zijn om biodiversiteitsverlies door menselijke activiteiten. 

Fragile Beginnings: Abiogenesis and Cosmic Emergence

Yamila Miguel (STRW)

We creëren een interactieve kunstinstallatie die complexe wetenschappelijke ideeën, zoals het ontstaan van het universum en het ontstaan van leven, op een toegankelijke en boeiende manier presenteert. Het werk toont hoe zowel het universum als het leven op aarde ontstonden onder specifieke en kwetsbare omstandigheden, wat de uniekheid van leven benadrukt. In samenwerking met wetenschappers willen we gesprekken stimuleren over de plaats van de mensheid in het heelal en het belang van het beschermen van het fragiele evenwicht dat leven op aarde mogelijk maakt. Deze ervaring wordt getoond op locaties zoals planetaria en internationale tentoonstellingen. 

Nationale Wetenschapsagenda (NWA)

Burgers spelen een sleutelrol in de vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda. Het NWA-programma verbindt samenleving en wetenschap: overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen samen kennis met wetenschappelijke en maatschappelijke impact. Wetenschapscommunicatie helpt om deze kennis breed te delen en het vertrouwen in wetenschap te versterken.

De 25 NWA-routes vormen een belangrijke schakel tussen wetenschap en maatschappij. Ze brengen de hele kennisketen samen, stimuleren samenwerking en zorgen voor kennisbenutting. Voor hun netwerkactiviteiten ontvangen zij financiële steun, waarbij in deze ronde ruim 6,4 miljoen euro is toegekend.

Zie voor het hele bericht de website van NWO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.