
Health Campus onderzoekt effect van wijkaanpak voor gezonde Haagse generatie
In Den Haag Zuidwest groeit een generatie op met weinig speelruimte. Onderzoekers van de Health Campus Den Haag volgen wat de wijkaanpak BRUIS doet en betekent voor kinderen en jongeren in de wijk.
Tienjarig programma gestart met eerste buurtbijeenkomst
Met de lancering van het initiatief BRUIS is de basis gelegd voor tien jaar inzet voor een gezonde generatie in Den Haag Zuidwest. De aanpak richt zich op spelen, ontmoeten en samenleven in een wijk die in ontwikkeling is. Onderzoekers van de Health Campus Den Haag – onderdeel van het LUMC en de Universiteit Leiden, Campus Den Haag – evalueren en monitoren via een lerende interdisciplinaire aanpak.
Over de Health Campus Den Haag
Bij de Health Campus Den Haag van LUMC en de Universiteit Leiden zetten we ons in om levensverwachting en levenskwaliteit te verbeteren. Dat bereiken we via interdisciplinair onderwijs, opleiding en onderzoek. Met onze partners werken we aan oplossingen voor een patiëntgerichte, betaalbare en toegankelijke zorg. We zoeken daarbij actief naar nieuwe verbindingen tussen zorg, het maatschappelijke en sociale domein, met oog voor de perspectieven van inwoners, professionals, organisaties en systemen.
Mobiel groen en tijdelijke speel- en ontmoettuinen
Door de grootschalige stadsvernieuwing in Zuidwest groeien ongeveer 22 duizend kinderen op in een omgeving met weinig groen of plekken om samen te komen. De nieuwe wijkaanpak wil daar verandering in brengen door samen met bewoners en maatschappelijke organisaties tijdelijke speel- en ontmoettuinen te realiseren: pop-ups met mobiel groen, zitplekken en speeltoestellen. Lokale initiatieven onder de noemer Samen stimuleren ontmoeting en beweging, waarbij buurtbewoners zélf het voortouw nemen.
Op 14 april werd BRUIS symbolisch afgetrapt bij het Cruyff Court van voetbalclub ADO Den Haag. Meer dan tweehonderd bewoners dachten mee over de eerste locaties. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van dertien miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

Onderzoek in de wijk, samen met bewoners
Wetenschappers van de Health Campus Den Haag zijn vanaf het begin nauw betrokken bij de evaluatie van het programma. Anders dan bij traditionele onderzoeken gebeurt dat niet op afstand, maar juist midden in de wijk. Onderzoekers lopen mee tijdens activiteiten, spreken met bewoners en ontwikkelen kennis sámen met de gemeenschap.
‘We volgen de kansen en knelpunten in de ontwikkeling van deze nieuwe wijkaanpak, en onderzoeken wat het op de lange termijn betekent voor het leven van bewoners,’ zegt hoogleraar Jet Bussemaker, voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH). ‘Dat doen we in samenwerking met professionals en buurtbewoners, én met de kracht van verschillende wetenschappelijke disciplines. Zo bouwen we voort op het netwerk en de inzichten die we de afgelopen jaren al opbouwden binnen de Health Campus ne met GGDH.’
Projectleider en universitair docent Nienke Slagboom benadrukt het belang van deze werkwijze: ‘In onze lerende aanpak bundelen wetenschap en wijk hun krachten. Samen ontwikkelen we inzichten die niet alleen waardevol zijn voor Zuidwest, maar ook toepasbaar in andere wijken waar gezondheid en leefbaarheid onder druk staan.’
Van lokale verandering naar nationaal voorbeeld
De inzet is dat deze aanpak niet alleen lokaal verschil maakt, maar ook als inspiratie kan dienen voor andere stedelijke gebieden in Nederland. Hoogleraar Jessica Kiefte, wetenschappelijk directeur van de Health Campus, licht toe: ‘BRUIS zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van kinderen in Den Haag Zuidwest – een stadsdeel waar ongelijkheid diep ingrijpt in de kansen van een nieuwe generatie. Wat we hier leren, kan bijdragen aan een gezondere, veerkrachtigere generatie in Den Haag én daarbuiten.’
Brede samenwerking voor langdurige impact
De wijkaanpak is een samenwerking tussen bewoners, gezondheidsfondsen en publieke en private partners. Onder meer Longfonds, MIND, Jantje Beton, Gemeente Den Haag, woningcorporaties, GGD Haaglanden, Heijmans en het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest zijn betrokken. Vanuit de wijk werkt een speciaal BRUIS-projectteam aan de uitvoering op locatie.